Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ber Sverige om hjälp att hitta Sigrid, 16

De sista kända bilderna av Sigrid togs i lördags när hon gick på bussen vid Tveita station klockan 19.45. Enligt norsk polis kan hon också ha burit en blå huvtröja. Foto: POLISEN

16-åriga Sigrid Giskegjerde Schjetne är fortfarande ­försvunnen - efter sju dagar.

Nu har norsk polis bett svenska polisen om hjälp.

Rikskriminalpolisen utesluter inte att flickan kan finnas i Sverige.

– Eftersom man vänt sig till svensk polis så handlar det om att de vidgat sitt område, säger Petter Liljeblad, ­pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

Så söker polisen

TIPS OCH ÖGONVITTNEN
Omkring 1100 tips har kommit in om fallet. Enligt vg.no har en person erbjudit Sigrids familj drygt en halv miljon kronor för att stötta sökandet. Men i samråd med polisen valde familjen att tacka nej. Alla som rört sig kring Skøyenåsen i Oslo, mellan 23:30 och 01:00 i söndags morse uppmanas kontakta polisen.

 

TVÅ OKÄNDA BILAR
En bil med tända lysen observerades av ett vittne klokan 00:15 på söndagen vid den förskola där Sigrids tillhörigheter hittades. Enligt Dagbladet är föraren av denna bil samt föraren av en silver­grå Golf som ska ha kört i området vid samma tid, nu efterlysta.

 

TERRORMODELLEN
Norsk polis har, enligt Dagbladet, organiserat sig efter samma metod som efter Anders Behring Breiviks attentat i Oslo den 22 juli 2011. Flera mindre team ­koncentrerar sig på ­varsitt område.

 

TIDIGARE BROTTSLINGAR
Enligt Dagbladet undersöker polisen tidigare brottslingar i området. Enligt tidningen tittar man även på liknande fall samt söker efter stalkers i området.

Sökandet efter norska Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, blir allt mer desperat. Efter att Sigrid besökt en kompis i Oslo i lördags begav hon sig hemåt. Men hon kom aldrig fram och polisen misstänker att hon utsatts för brott.

Tusentals frivilliga söker

Polis och tusentals frivilliga har finkammat sjöar, skogar och bostadsområden. Sökningar har även gjorts utanför Oslo.

– Jag är imponerad av att det finns så många människor som bidrar, det ger hopp och styrka i det svåra, säger Sigrids moster Astrid Giske­gjerde till Dag­bladet.

Över 1 000 tips har kommit in i fallet, hittills utan resultat. Nu trappar norsk polis upp sökandet.

– Man har vänt sig till svensk polis och bett om hjälp att hålla utkik efter henne, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på Riks­kriminalpolisen.

Sökområdet utvidgas

Kontakten mellan länderna innebär att sökområdet utvidgas.

– Vi kan bekräfta att vi har förmedlat en efterlysning vidare till polismyndigheterna, säger ­Liljeblad och fortsätter:

– De vill att vi ska hålla ­uppsikt.

Norsk polis har tagit med i beräkningen att den försvunna 16-åringen kanske inte längre är kvar i Norge och i stället kan ­finnas i Sverige.

– Vi kan inte utesluta någonting eftersom vi inte vet var hon är, säger Liljeblad.

Skor och mobil har hittats

De enda spåren efter flickans tillhörigheter är en vit socka, skor och en mobiltelefon som hittades utanför en förskola i Oslo.

På en presskonferens i går meddelade norsk polis att de kriminal­tekniska tester som gjorts av fynden bekräftar att sockan tillhör Sigrid eftersom hennes DNA hittats på plagget.

– Skor, socka och ­hennes telefon har hittats där, men om det ramlat av henne eller hamnat där på annat sätt är helt öppet, säger Hanne Kristin Rohde, polis­inspektör på avdelningen för vålds- och sexbrott, till Dagbladet.

De sista kända bilderna av ­Sigrid publicerades på norska polisens hemsida i går. De togs i lördags när flickan gick på bussen vid Tveita station klockan 19:45.

"Det här är skräck"

Sigrids lågstadielärare Kari Gran är en av dem som letar febrilt efter flickan.

– Vi har gått över ojämn terräng och när jag tittat under föremål på marken var jag hela tiden mentalt förberedd för att hitta något, säger hon till Dagbadet.

– Det här är skräck. Mitt ordförråd räcker inte till.

Spåren efter Sigrid

Sigrids saker
Ett laboratorium har finkammat Sigrids skor, telefon och en socka som hittats vid en förskola i Østensjø. Under fredagen bekräftade polisen Sigrids DNA-spår hittats på den vita ankelsockan. På den socka som hittats i Østmarka hittades inget mänskligt DNA.

 

Kameraövervakning och mobiltrafik
En särskild arbetsgrupp ska gå igenom stora mängder av beslagtagit videomaterial för att kunna kartlägga Sigrid och eventuella andra spår. Enligt Aftenposten tittar kartlägger polisen även mobiltelefontrafik i området.

 

Sociala medier
Sigrid har användarkonton på olika sociala medier. Polisen har skickat ett krav till USA för att få tillgång till hennes Facebook-konto, särskilt intresserad är man också av att få tillgång till bilderna hon skickade och mottog via tjänsten Snapshot.
Källa: Dagbladet.

 

Sms:et
De sista livstecknet är enligt norska TV2 ett sms från Sigrids mobil till en av vännerna klockan 00:15 natten då hon försvann.
"Chillar hemma", stod det.
Men flera av hennes väninnor tror inte att Sigrid själv skrivit sms:et.
– Jag tvivlar på att hon skulle använda ordet chillar, säger en av dem till tv-kanalen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!