Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ber gråtandes för sitt liv – skjuts till döds av polisen

Daniel Shaver lyder polisens order och lägger sig direkt ner på golvet.
Foto: Mesa Police Department
Stående på knä och med händerna i luften ber han gråtandes för sitt liv.
Foto: Mesa Police Department

– Snälla, skjut mig inte!

Tvåbarnspappan Daniel Shaver, 26, gick ner på knä, sträckte upp händerna och bad gråtandes för sitt liv.

Ändå sköts han till döds av polisen med fem skott från ett automatvapen.

– Det här är den mest fasansfulla skjutning jag någonsin sett, säger Mark Geragos, advokat för den ihjälskjutne mannens änka till New York Times. 

Polisen larmades till hotellet La Quinta Inn and Suites i Mesa i Arizona efter att oroliga hotellgäster sett en man med ett vapen i ett fönster på femte våningen på hotellet.

Inne på hotellrummet hade den 26-årige tvåbarnspappan Daniel Shaver druckit shots med rom med en kvinna han träffat tidigare under dagen. Polisen var snabbt på plats och den kroppskamera polismannen Philip Brailsford bar visar tydligt händelseförloppet.

På filmen ser man hur Daniel Shaver och kvinnan kommer ut från hotellrummet och genast lyder polismännens order.

Daniel Shaver tillsammans med sina två döttrar.
Foto: Facebook

Polisen: Begå ett misstag och vi skjuter

26-åringen sträcker direkt upp händerna i luften och går ner på knä samtidigt som kan informerar polisen om att ingen annan finns kvar inne i rummet.

– Om du begår ett misstag, ännu ett misstag, så är risken överhängande att ni båda kommer att skjutas. Förstår du?, säger en av polismännen på plats, Charles Langley, enligt Washington Post. 

Under de kommande fem minuterna fortsätter poliserna att ge honom order. 26-åringen följer dem till fullo.

– Om du rör dig så kommer vi att se det som ett hot och kommer att ta hand om dig. Du kanske inte överlever, fortsätter Langley.

Daniel Shavers kvinnliga sällskap kryper på alla fyra fram till poliserna och grips medan han ligger kvar med händerna på huvudet.

Shaver ber gråtandes för sitt liv – skjuts ihjäl av polis

Han beordras ställa sig på knä och tvingas då ta hjälp av händerna, något som får poliserna att gå på honom igen.

– Gör du om det så skjuter vi, fattar du?

Daniel Shaver ber gråtande för sitt liv men händerna i luften:

– Snälla skjut mig inte.

Han kryper fram mot poliserna och vid ett tillfälle sträcker han bak ena handen, eventuellt för att dra upp sina shorts. Då skjuts han ihjäl av en annan polisman, Philip Brailsford, med fem skott från hans automatvapen. 

Polismannen Philip Brailsford som sköt ihjäl tvåbarnpappan åtalades för mord i första hand och dråp i andra hand men frias nu.
Foto: Mesa Police Department

 "Den mest fasansfulla skjutning jag någonsin sett"

Skotten avfyrades med en sådan hastighet att det går att räkna dem när man ser filmen från händelsen.

Daniel Shaver var dock inte inte beväpnad. När polisen senare sökte igenom hotellrummet hittades inte heller något riktigt vapen, bara två luftgevär som Shaver använde i sitt jobb som skadedjurssanerare, skriver Washington Post. 

– Det här är den mest fasansfulla skjutning jag någonsin sett, säger Mark Geragos, advokat för den ihjälskjutne mannens änka till New York Times.  

Polismannen: "Skulle gjort samma sak igen"

Polismannen som sköt ihjäl tvåbarnpappan, Philip Brailsford, åtalades för mord i första hand och dråp i andra han men frias nu på båda punkter.

– Om jag hamnade i en liknande situation igen så skulle jag ha gjort samma sak. Jag trodde till 100 procent att han sträckte sig efter ett vapen, sa Brailsford under rättegången enligt Washington Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.