Beppe Grillos jubel -
efter Italiens valkaos

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Beppe Grillo Femstjärnerörelsens (M5S) jublar efter resultaten.
Foto: Giorgio Perottino

- Omöjligt att styra, suckar Italiens vänster sedan parlamentsvalet pekat käpprätt mot dödläge och sannolikt nyval.

Men hos Beppe Grillos antipolitiska rörelse var jublet stort.

- Det här är en extraordinär seger för ungdomen, sade Dario Fo – Nobelpristagare i litteratur 1997 och stark anhängare till Grillos Femstjärnerörelsen (M5S) – i en intervju i stjärnornas egen webbradiokanal på måndagseftermiddagen.

Grillo själv fyllde i senare på kvällen:

- Vi kommer att utgöra en fantastisk kraft: 110 därinne och några miljoner där utanför, sade komikern, vars intensiva kamp mot korrupta och maktfullkomliga politiker plötsligt gjort honom till ledare för landets största enskilda parti.

Vänstervinst

När rösträkningen närmade sig sitt slut framåt midnatt stod M5S på 25,53 procent – futtiga 0,02 procentenheter mer än vänsterledaren Pier Luigi Bersanis Demokratiska partiet (PD) i valet till underhuset, deputeradekammaren.

Räknar man in hela den stödjande koalitionen steg dock vänsterns resultat till 29,6 procent, mot 29,1 för högeralliansen kring förre premiärministern Silvio Berlusconi.
Det betyder att vänstern, tack vare valsystemet, får egen majoritet i underhuset.

Nyval väntar?

För att bilda en stabil regering krävs dock även en majoritet i överhuset, senaten, där läget blev helt annorlunda. Högern lyckades oväntat väl och vann nyckelregioner som Lombardiet och Kampanien, samtidigt som Grillo-rörelsen skaffade sig en stor och mäktig vågmästarroll.

Vänsterglädjen över insatsen i underhuset försvann därför snabbt.

- Om det blir så här, så blir nästa parlament omöjligt att regera. Då är det bara att snabbt utlysa nyval och rösta på nytt, sade Enrico Letta, biträdande partisekreterare i PD, till italiensk tv.

Oklart läge

Premiärminister Mario Monti, som lett en teknokratregering sedan november 2011, lovade ändå att kämpa för en regering.
"Landet ska ha en regering. Vi står inför ett stort ansvar: att inte låta italienarnas uppoffringar gå till spillo. Resultatet kommer att respekteras, som i alla demokratier", skrev Monti på Twitter, efter att själv bara ha fått omkring 10 procent av rösterna.
Hur en koalition ska byggas är dock högst oklart. Vänstern har uteslutit en "stor koalition" med högern, samtidigt som Grillo har lovat att inte stödja någon.
- Att ge tillbaka landet till Berlusconi i ett halvår eller ett år vore ett brott mot universum, sade Beppe Grillo på måndagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.