Benon, 44, blev kär i sin chef - för det riskerade han att hamna i fängelse i Uganda. Foto: Expressen TVBenon, 44, blev kär i sin chef - för det riskerade han att hamna i fängelse i Uganda. Foto: Expressen TV
Benon, 44, blev kär i sin chef - för det riskerade han att hamna i fängelse i Uganda.  Foto: Expressen TV
Efter att ha släppts mot borgen flydde han till Sverige. Foto: Expressen TVEfter att ha släppts mot borgen flydde han till Sverige. Foto: Expressen TV
Efter att ha släppts mot borgen flydde han till Sverige.  Foto: Expressen TV

Benon: Migrationsverket tvingar mig till farozonen

Publicerad

Lynchmobben gick till attack med stenar och sparkar mot Benon Barigye, 44, och hans fästman hemma i Uganda.

– De slet av mig kläderna för att förnedra mig, för att avhumanisera mig. Vi bönade om nåd och bad om förlåtelse samtidigt som de skrek att vi var bögar och att vi skulle dö, berättar han.

Men Migrationsverket tror inte på honom.

Benon Barigye flydde till Sverige 2012 efter hans sexuella läggning avslöjats. I Uganda är homosexualitet straffbart med upp till livstid i fängelse. Men han ser inte staten som det största hotet för hbtq-personer.

– Dina grannar är din värsta fiende. Du måste försäkra dig om att dina känslor alltid är dolda. Inte ens din syster eller bror får veta att du är homosexuell för de skulle avslöja dig, säger han.

LÄS MER: Pearl och Lucy utvisas – klarar inte homotestet 

Benon har alltid känt en attraktion till andra män, men gjorde allt han kunde för att dölja sina känslor. Han gifte sig, arbetade hårt och skaffade barn. Men i skuggan av det anständiga livet växte en kärlek mellan Benon och hans chef.

– Vi förälskade oss, han friade och jag sa ja. Vi älskade. Men vi var alltid försiktiga så att ingen skulle förstå vilka vi var, vad vi var.

Foto: Expressen TV

Slog in dörren och misshandlade paret

En kväll när paret jobbade sent, som de ofta gjorde, rasade den perfekta fasaden.

– När du älskar förlorar du dig själv. Du inbillar dig att du är säker, och glömmer att de en dag kan avslöja dig. Det var det som hände mig.

Kvällen som skulle göra Benon till en flykting började med en inslagen dörr.

– Vi var på kontoret och de bankade på dörren. Plötsligt slogs den in. Vi hade inte sex men vi var i en väldigt avslöjande position. Det syntes att vi älskade varandra.

– Vi drabbades av panik, det var liv eller död. Vi stod upptryckta mot hörnet i kontoret utan någonstans att fly, vi kunde inte förneka att vi var ett kärlekspar.

Lynchmobben gick till attack med stenar och sparkar mot Benon och fästmannen.

– De slet av mig kläderna för att förnedra mig, för att avhumanisera mig. Vi bönade om nåd och bad om förlåtelse samtidigt som de skrek att vi var bögar och att vi skulle dö.

 

LÄS MER: Rickard Söderberg klarade inte homotestet 

Flydde till Sverige efter att ha släppts mot borgen

Folkmassan växte med förbipasserande på gatan. Uppslutningen blev så stor att polisen ingrep.

– Polisen tryckte sig igenom folkhavet, grep oss och tog oss till häktet.

Benon släpptes mot borgen för att invänta rättegång. Han såg inte någon chans att motbevisa anklagelserna om hans sexuella läggning, så han flydde till Sverige.

– Att fly är inte någonting som man planerar. Jag hade aldrig rest förut, aldrig ens korsat mitt hemlands gränser. Jag trodde att jag skulle leva resten av mitt liv inlåst i fängelset, jag såg inget annat val.

Benon riskerar åtal i hemlandet. Foto: Expressen TV

"Jag kom hit för skydd"

I Sverige prövades hans asylskäl som homosexuell av Migrationsverket. I avslaget står det att han inte lyckats göra sin tillhörighet till hbtq-gruppen sannolik.

– Jag har öppnat mig, berättat och gett mitt allt, mitt erkännande som homosexuell. Jag kom hit för skydd men de gav upp på mig. Migrationsverket tvingar mig tillbaka in i farozonen för att bli åtalad och hotad.

Benon lever nu papperslös i Sverige. Sen han kom hit har hans läggning blivit uthängd i ugandiska tidningen Red Pepper. Att återvända ser han som en omöjlighet.

– Jag lever som en lösdrivare, en luffare, en tiggare. Jag är beroende av andras nåder. Jag är hungrig och döende men trots det kan jag inte åka tillbaka. Jag vill leva för att se en till dag.

LÄS MER: Homosexuella skickas tillbaka – klarar inte Sveriges homotest 

LÄS MER: Bossa uthängd i hemlandet – nu tvingas han tillbaka 

LÄS MER: Pearl hotas av familjen: ”Ska döda din dotter” 

LÄS MER: Rickard Söderberg gjorde homotestet: "Förnedrande" 

LÄS MER: Starka reaktioner på statens homotester 

LÄS MER: Migrationsverket tror inte att Lucy är lesbisk 

 

FAKTA: Testet i sju punkter

• En person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning har rätt till asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

• När en person har ansökt om asyl gör Migrationsverket en individuell bedömning av den sökandes rätt till skydd. 

• Den som söker asyl har rätt till ett juridiskt biträde. Ett fåtal som har tur blir tilldelad en advokat som är specialiserad i de komplexa HBTQ-utredningarna. 

• Steg ett i den individuella bedömningen är en djupgående intervju med Migrationsverket. Den kallas trovärdighetsbedömning.

• Den sökande får en rad frågor och ska utifrån dessa lämna alla skäl och uppgifter som Migrationsverket sedan tar ställning till. 

• Frågorna varierar. Den sökande får ofta svara på frågor såsom ”När kände du dig attraherad av någon för första gången?”, ”När insåg du att du var homosexuell?” och ”Skulle du beskriva dig som lesbisk eller homosexuell?”

• Intervjuerna är stommen i trovärdighetsbedömningen. De är ofta den sökandes enda chans att bli hörd. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag