Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benny Andersson skänker 100 000 till FI

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Lagom till supervalåret 2014 skänker Benny Andersson 100 000 kronor till Feministiskt initiativ.

Det är andra gången musikern väljer att stödja partiet ekonomiskt.

– De behövs i Sveriges riksdag!, skriver Benny Andersson i ett sms.

För snart fem år sedan hörde Benny Andersson Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman intervjuas i "Nordegren i P1" inför valet till Europaparlamentet.

Hon berättade om partiets problem med att få ut sina egna röstsedlar till alla vallokaler, och om hur många försvann på vägen.

Då fattade musikern och Abba-ikonen ett beslut – att skänka en miljon kronor till Fi.

"Sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet"

"Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så bestämde jag mig för att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas", skrev Benny Andersson i en förklarande text på Expressen.se.

Nästa år ska ledamöter väljas till både Europaparlamentet i maj och Sveriges riksdag i september under vad som kommit att benämnas supervalåret.

"Behövs i Sveriges riksdag"

Och återigen väljer Benny Andersson att stödja Fi ekonomiskt, med 100 000 kronor.

– Jag stöttar Feministiskt initiativ med pengar eftersom de inte har någon möjlighet att driva en rimlig valrörelse utan kapital och för att de behövs i Sveriges riksdag!, skriver Benny Andersson i ett sms till Expressen.se

Fi saknar partistöd och får bekosta sina egna valsedlar till de stundande valen. Målet är att samla ihop 500 000 kronor till en speciell valfond, och nu är alltså en femtedel i hamn på ett bräde.

- Bennys bidrag har stor betydelse för vårt arbete i de kommande valen. Vi är många som inte vill vänta längre. Ska vi få ett jämställt samhälle, fritt från alla former av diskriminering, måste feministerna ta plats i politiken, säger Gudrun Schyman i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.