FICK EN REJÄL SLANT. Gudrun Schymans Feministiskt initiativ fick dubbelt stöd av Benny Andersson: hans röst och en miljon kronor. "Han erbjöd sig att hjälpa till." Foto: Tomas Leprince
FICK EN REJÄL SLANT. Gudrun Schymans Feministiskt initiativ fick dubbelt stöd av Benny Andersson: hans röst och en miljon kronor. "Han erbjöd sig att hjälpa till." Foto: Tomas Leprince

Benny Andersson: Jag sympatiserar med hennes kamp

Publicerad
Uppdaterad
Benny Andersson röstar på Feministiskt initiativ i EU-valet.
Men Abba-stjärnan nöjer sig inte med det.
- Han erbjöd oss en miljon kronor till annonser, säger Gudrun Schyman.
I onsdags var Abba-stjärnan Benny Andersson på väg till röstlokalen för att lägga sin röst på Feministiskt initiativ i EU-valet. Samtidigt lyssnade han på "Nordegren i P1" på radion.
- Jag hörde Gudrun Schyman intervjuas och hon berättade om problemet att få ut röstsedlar och att de försvinner från många röstlokaler, skriver Benny Andersson i ett pressmeddelande.

Kom fram i Aktuellt

Efter programmet ringde han upp Gudrun Schyman.
- Han sa att informationen om hur man röstar om det saknas röstsedlar måste komma ut, säger Gudrun Schyman till Expressen.
- Och när jag förklarade att vi inte har några annonspengar erbjöd han sig att hjälpa till.
Benny Andersson förklarar:
- Eftersom jag sympatiserar med Schymans envetna kamp för jämställdhet bestämde jag mig för att erbjuda finansiellt stöd till en annons som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas.
I torsdags blev det känt Feministiskt initiativ fått en miljon kronor av en okänd bidragsgivare. Men först i gårdagens Aktuellt-sändning stod det klart att givaren var Abba-stjärnan Benny Andersson.
- Av respekt för hans arbetssituation valde vi att vänta ett par dagar, säger Gudrun Schyman.
I går rullade de första annonserna ut i de största tidningarna.
- Jag tror att vi kommer att göra ett mycket bra val, säger Gudrun Schyman.

Tror hon gör skillnad

RÖSTADE PÅ GUDRUN. Abba-stjärnan Benny Andersson har lagt sin röst på Feministiskt initiativ - och skänkt en miljon till annonser. Foto: STELLA PICTURES Benny Andersson beskriver Schyman som en rakryggad politiker.
- Jag är övertygad att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i parlamentet och inte bara i frågor som gäller jämställdhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag