Gudrun Schyman avslöjade nyheten i Aktuellt. Foto: SVT
Gudrun Schyman avslöjade nyheten i Aktuellt. Foto: SVT

Benny Andersson bakom Schymans EU-kampanj

Publicerad
Uppdaterad
ABBA-stjärnan Benny Andersson har skänkt en miljon kronor till Gudrun Schymans (FI) kampanj för att komma in i EU-parlamentet.
Det avslöjade Gudrun Schyman i Aktuellt på fredagskvällen.
- Jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, säger Benny Andersson i ett pressmeddelande.
Det är känt sedan tidigare att Gudrun Schyman fått ett miljonbidrag men hon har inte velat avslöja av vem.
I fredagens Aktuellt avslöjade hon att det är Benny Andersson. Poplegendaren ringde Schyman efter att hon talat i radion på onsdagen. Hon berättade om problemen som små partier har i valrörelser, bland annat med valsedlar som kommer bort.
– Han upprördes över det. Han sa att så får det inte gå till, sa Gudrun Schyman i Aktuellt.
Popstjärnan själv vill endast kommentera gåvan via ett pressmeddelande.
– Jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så jag bestämde mig för att försöka hjälpa till, säger Benny Andersson.

Väntade med avslöjandet

Gudrun Schyman ser det inte som att Benny Andersson får inflytande över henne eller FI i och med bidraget.
– Han förväntar sig att fler ska få reda på hur det ska gå till att rösta på Feministiskt initiativ.
Gudrun Schyman väntade med avslöjandet på Benny Anderssons begäran. Enligt henne har han varit upptagen med arbete och ville inte ha en massa samtal från journalister.
I pressmeddelandet berömmer ABBA-stjärnan Gudrun som han ser som en "rakryggad politiker".
– Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i EU-parlamentet.

Var tionde har fått bidrag

Enligt en undersökning som Aktuellt gjort har var tionde svensk kandidat i EU-valet fått bidrag från källor utanför sitt parti.
Förutom Gudrun Schyman har Alf Svensson fått mest pengar. Enligt Aktuellt har han samlat in mellan 300 000 och 500 000 kronor.
Alf  Svensson anser inte att bidragsgivarna får något inflytande över honom.
–  Jag är väldigt mån om att inte veta vem som ger och hur mycket de ger, säger han till Aktuellt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag