Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benjamin Netanyahu och Benny Gantz höll segertal

Rysarval i Israel – liten övervikt för utmanaren
Benny Gantz höll tal där han lovade att försöka bilda en bred regeringskoalition.Foto: ODED BALILTY / AP/ TT
Även Benjamin Netanyahu lovade att bilda en regering.Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT

Valet i Israel har utvecklats till en riktig rysare.

När vallokalerna stängde såg det ut att vara en svag fördel för premiärminister Benjamin Netanyahus utmanare Benny Gantz.

Under natten har de båda båda hållit tal där de lovat att bilda regering.

Klockan 22.00, lokal tid, stängde vallokalerna i Israel och de tre största vallokalsundersökningarna publicerades. Två av tre visar på ett övertag med ett fåtal mandat för utmanaren Benny Gantz, enligt de tre ledande israeliska tv-kanalerna.

Varken premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerblock eller oppositionsledaren Benny Gantz och hans mitten/vänsterblock får majoritet, enligt vallokalsundersökningarna. I stället får Avigdor Liberman, ledare för det lilla högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt land) en nyckelroll.

Benny Gantz höll segertal

Omkring klockan ett på natten, svensk tid, gick Benny Gantz upp i talarstolen och lovade att försöka bilda en regering.

– Enligt de preliminära resultaten har Israels folk gett oss sitt förtroende för andra gången, sa Gantz enligt Jerusalem Post och lovade att genast börja jobba på en bred koalition.

– Jag har redan talat med Amir Peretz (ledare för Arbetarpartiet) och Nitzan Horowitz (ledare för vänsteralliansen Demokratiska Unionen) och vi kommer att mötas de närmaste dagarna. Jag kommer även tala med Avigdor Liberman (ledare för högerpartiet Yisrael Beiteinu) och andra.

Benjamin Netanyahu lovade samma sak som Benny Gantz: Bilda regering

Bara en timme senare var det Benjamin Netanyahu som gick upp i talarstolen – och lovade samma sak: Att bilda regering.

– Alla vara koalitonsvänner vill att vi går framåt tillsammans och bildar en stark regering och att vi inte tillåter en antisionist-regering, sa Netanyahu enligt Jerusalem Post. 

– Vi väntar fortfarande på de riktiga resultaten, men en sak är säker: Staten Israel står inför ett historiskt vägskäl, inför stora utmaningar och möjligheter när det gäller säkerheten och diplomatin.

– Förhandlingar med Trump kommer att avgöra Israels framtid för årtionden framöver, så Israel behöver en stark, stabil och sionistisk regering.