Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benjamin Dousa ny ordförande för MUF

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Benjamin Dousa har valts till ny MUF-ordförande.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Nuvarande MUF-ordförande Rasmus Törnblom.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderata Ungdomsförbundet har valt Benjamin Dousa till sin nya ordförande.

Han är fast beslutet om att göra en högersväng inom förbundet.

– Att läka samman förbundet blir definitivt kanske min allra största utmaning, säger Benjamin Dousa.

Under lördagen röstade Moderata Ungdomsförbundet (MUF) för att välja en ny ordförande. Det blev 66 röster för Benjamin Dousa. 33 för Rasmus Törnblom samt en blank röst.

Rasmus Törnblom har tidigare haft posten sedan drygt två år tillbaka.

Ungdomsförbundet har under flera år varit föremål för interna strider och Moderaterna är ett parti där de unga har ovanligt mycket makt. Muf utgör en fjärdedel av medlemmarna och har rätt till representation i alla valberedningar och fyller en massa platser i styrelser, på årsmöten och partistämmor.

Moderates partiledare Anna Kinberg Batra har passat på att gratulera Dousa på Twitter där hon även tackar Törnblom för hans tid.https://twitter.com/KinbergBatra/status/792360712718942208

Dousa vill göra en högersväng

Benjamin Dousa säger till Expressen att han så klart inte visste hur det skulle gå i omröstningen.

– Men när jag varit ute i landet har det känts bra och jag har fått många glada tillrop.

Han har gått till val på agendan att ta förbundet högerut.

– Att vi ska vara mer offensiva i migrations- och integrationsfrågor och till exempel i går antog vi en motion, som jag och vice ordförande Sofia Fölster som precis blev vald skrivit, som handlar om att vuxna nyanlända ska finansiera sina egna migrations- och integrationskostnader.https://twitter.com/BenjaminDousa/status/792117153881321472

Det är något som kommer att drivas gentemot Moderaterna.

Muf har under flera år legat till vänster om partiet i frågor som exempelvis feminism, jämställdhet, miljö och integration. Nu flyttar man sig högerut.

Benjamin Dousa säger att den uttalade "högersvängen" rent generellt handlar om att de inte ska hålla på med identitetspolitik och att de ska vara mer höger i arbetsmarknadsfrågor, bostadsfrågor och ekonomiska frågor.

Dousa: "Ska göra allt jag kan"

Hur ser du på stödet?

– Att läka samman förbundet blir definitivt kanske min allra största utmaning och jag ska göra allt jag kan för att resa runt i landet och besöka de distrikten som inte röstade på mig i dag.

Hur ser du på rapporterna om interna stridigheter inom förbundet? 

– Som jag sa innan. Det blir definitivt den allra viktigaste frågan att få ihop och svetsa samman förbundet igen, säger Dousa.

Vart behöver det svetsas? 

– Det handlar om att människor måste börja lite på varandra och känna att vi är en del av ett och samma förbund.

Han väljs nu för en period på två år och kommer att leda Muf i nästa valrörelse.https://twitter.com/BenjaminDousa/status/792407517703901184


Törnblom: "Varit fantastiskt roligt"

Rasmus Törnblom lämnar nu ordförandeposten efter två år.

Han säger att han känner och har känt ett stort stöd men konstaterar att stämmans ombud valt en annan väg och önskar förbundet ett stort lycka till.

– Det har varit fantastiskt roligt att leda Sveriges största och bästa politiska ungdomsförbund, säger Rasmus Törnblom.

Vad blir din roll i partiet nu? 

– Ingen alls just nu. Jag tror att jag kommer börja plugga historia, det gjorde jag innan jag blev förbundsordförande.

När han tänker tillbaka på viktiga ögonblick under hans tid i förbundet pekar han på framgångarna med lagen om anställningsskydd och att Moderaterna blivit ett modigare oppositionsparti.

Har du förståelse för det här valet? 

– Ja, och jag har inte som idé att recensera min efterträdare i moderata ungdomsförbundet samma dag som vi valt en ny ordförande.

Från den "wykmanska falangen"

Niklas Wykman var tidigare ordförande för Muf och Expressens Torbjörn Nilsson har tidigare konstaterat att både Benjamin Dousa och Rasmus Törnblom kommer från den "wykmanska falangen".

"De har varit bästa vänner, röstat lika och försvarat den strategi som Niklas Wykman la fast. Den var nymoderat och gick ut på att "sätta jobben först" och sedan bredda förbundet genom att kasta pärlhalsbanden och den dubbelknäppta blazern och börja snacka om sådant som den egna generationen brydde sig om: klimat, öppna gränser och feminism", skrev Torbjörn Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.