Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benim och tågskryta – se hela listan på nyord 2019

Nu har språktidningen släppt 2019-års Nyordslista.
”Tågskryta” är ett av årets nyord 2019.Foto: SHUTTERSTOCK
Greta Thunberg under sitt tal i FN.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen.Foto: Martin Stenmark/Språktidningen

Gretaeffekten, smygflyga och tågskryta är nya ord som visar hur klimatfrågan tagit plats i språkbruket under 2019. 

– Vi har aldrig tidigare pratat så mycket om klimat som vi gjort under året, säger Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen som tillsammans med Språkrådet tagit fram årets nyordslista. 

Bland de 35 orden finns även mer oväntade nyord som ikigai och nattborgmästare. 

Förra årets mest uppmärksammade svenska nyord var flygskam, som även översatts och gått på export till länder som England, Tyskland, Nederländerna och Island. 

Motpolen till flygskam, att skämmas för att resa med flyg på grund av klimatpåverkan, skulle kunna vara att tågskryta. Ordet finns med på årets nyordslista och handlar om att offentligt gå ut med att man reser med tåg i syfte att framhäva sig som klimatmedveten. 

– Om vi pratar om vad orden handlar om och betecknar så är klimat en stor trend på årets lista. Vi har aldrig tidigare pratat så mycket om klimat som vi gjort under året så det är ganska naturligt att klimatdebatten återspeglas i ordförrådets förändringar, säger Anders Svensson, som är chef- och nyhetsredaktör för Språktidningen. 

Här är de 35 orden på nyordslistan 2019

Animoji 

Emojis vars ansiktsuttryck du kan kan utforma efter ditt eget genom smarttelefoners frontkamera. 

Antivaxxare 

Personer som är skeptiska eller konspiratoriskt inställda till vaccin, ofta föräldrar som inte vill låta sina barn vaccineras. 

Artdöden

Storskalig utplåning av djur- och växtarter till följd av klimatförändringar som människan orsakat. 

ASMR 

Står för för autonomous sensory meridian response och används i videoklipp. Sägs stimulera tittarnas sinnen genom exempelvis lågmält viskande och prassel. 

Aspludd 

Snöliknande ludd som kommer från trädet asp.

Benim 

Taget från turkiskan och används ofta av rapartister som ”jag” eller ”mig”. Är dock genetivformen av jag, ben, och betyder ”min och mitt”. 

Beteendedesign 

Miljö som utformas för att påverka konsumenters beteendemönster, som att sälja svarta bönor vid köttfärsen och med skrift informera kunder om att de kan minska sin köttkonsumtion genom att blanda köttfärsen med bönorna. 

Cybersoldat 

Försvarsanställd specialiserad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terrorister. Svenska Försvarsmakten kommer att utbilda de första cybersoldaterna under nästa höst. 

Deepfake 

Manipulerade videor som med hjälp av avancerad artificiell intelligens kan skapa falska framträdanden och citat från personer. 

Deplattformering 

Att påverka uppdrags- och arbetsgivare till meningsmotståndare, eller personer men finner anstötliga, så att de mister sina inkomstkällor och därmed sin plattform att nå ut med sina budskap. 

Digital tvilling 

Forskare tar prover på en person och samlar information om dennas genuppsättning för att kunna återskapa en digital tvilling av personen. I stället för att använda sig av försökspersoner kan forskare då testa mediciner på den digitala tvillingen för att skräddarsy behandlingar. 

Dra åt helvete-kapital 

Sparade pengar som kan användas för att bryta upp från en relation. 

Eldost 

Kan grillas och stekas i stället för halloumi, som fått ett skamfilat rykte efter att det framkommit att Cypern är den värsta syndaren vad gäller att ge antibiotika till sina djur. 

Fimpomat 

En behållare för cigarettfimpar med två öppningar som används för att välja bland två olika alternativ. I Göteborg har behållare testats och rökarna kunde då välja vem som är kungen av Ullevi – Håkan Hellström eller Bruce Springsteen. 

Gretaeffekten 

Den påverkan mot ett mer klimatvänligt beteende som den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, inspirerat till genom sin skolstrejk som under året vuxit till ett globalt fenomen. 

Grönt körfält 

Ett körfält som Trafikverket planerar, som bara ska få användas av förare till fossilfria fordon.

Hjärtslagslag 

Lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras från fostret och har fått genomslag i flera amerikanska delstater, som vill få frågan prövad hos Högsta domstolen vars nuvarande prejudikat förbjuder sådan lagstiftning. 

Hundvissla 

Värdeladdade signalord som används för att nå fram till införstådda mottagare, men tolkas ytligt av den stora massan. 

Hybridkrig 

Krig som består av falska informationskampanjer och cyberattacker i stället för väpnad krigföring.

Ikigai 

Ett japanskt ord som står för balans mellan ens passion, vad man är bra på, vad världen efterfrågar och vad man kan få betalt för att göra. 

Immersiv 

En uppslukande, omslutande upplevelse. 

Klimatdiktatur 

En ordning med en internationell överstatlig organisation, som har mandat att fatta beslut i klimatfrågan, som vissa förespråkar. 

Klimatnödläge 

Ett tillstånd som kan utlysas för att kunna genomföra omedelbara åtgärder i syfte att motverka klimatförändringar. Ett 100-tal städer har utlyst ett sådant nödläge, vilket TT tidigare rapporterat. 

Klimatstrejk 

En strejk där de medverkande kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringarna. 

Källtillit 

Ett förtroende för medier och andra informationskällor som strävar efter opartiskhet och saklighet. 

Lågaffektivt bemötande 

Pedagogisk metod som går ut på att vuxna inte ska konfrontera eller bestraffa utagerande barn utan i stället backa undan och mana till lugn. 

Menskonst 

Konstnärligt verk som utmanar normer och tabun. 

Nattborgmästare 

Ska fungera som en borgmästare för städers natt- och nöjesliv och främja dialog mellan olika intressen som fastighetsägare och krögare. Finns sedan 2012 i Amsterdam. 

Popcornhjärna 

Ett tillstånd då hjärnan utsätts för flera olika sinnesintryck samtidigt, ofta kombinerat med användning av mobiltelefon.

Sharenting 

Föräldrar som utan att fråga sina barn först delar bilder på dem i sociala medier. 

Smygflyga 

Att hemlighålla att man flyger på grund av att det kan vara skambelagt.

Syssna 

Hopslagning av orden se och lyssna som handlar om att lägga särskild uppmärksamhet på att tolka synintryck, som bland annat kan användas för när personer som är döva eller har hörselnedsättning tolkar teckenspråk. 

Tågskryta 

Att göra en stor grej, ofta via sociala medier, av att man väljer att använda tåg som transportmedel vid resor för att framhäva sig själv som klimatmedveten. 

Växtbaserat kött 

Vegetabiliska livsmedel som har tillverkats för att efterlikna kött i smak, konsistens och utseende. 

Övervakningsekonomi 

Hur företags kunskap om konsumenters digitala beteendemönster och preferenser får ett stort ekonomiskt värde.  

 

Källa: Språkrådets och Språktidningens nyordlista för 2019 

Låneorden från engelskan är flera. Exempelvis deplattformering, från deplatforming. Verbet syftar på att försöka ta ifrån människor, som man hyser missaktning mot, deras plattform genom att kontakta deras arbets- och uppdragsgivare så att de mister sina inkomstkällor. 

– Engelskan fortsätter att vara den dominerande långivaren till svenskan, så har det varit sedan åtminstone andra världskrigets slut.

Benim: ”Många hiphopartister som använder det”

Det turkiska låneordet benim, som är förortsslang och ofta används av svenska rapartister i stället för ”jag” eller ”mig”, sticker dock ut. 

– Benim är lite speciellt eftersom det är ett pronomen och det är i allmänhet ganska ovanligt att vi får in sådana. Skälet är att det här ordet är på väg att ta ett steg ut från enbart slang genom att det är många hiphopartister som använder det. Du kan höra benim om du lyssnar på Linda Pira, till exempel, säger Anders Svensson. 

Linda Pira är, enligt Språktidningens Anders Svensson, en av de rapartister som använder sig av uttrycket benim i betydelsen ”jag” eller ”mig”. Foto: STELLA PICTURES

Vilket är ditt favoritord på årets lista? 

– Jag tycker att hundvissla är ett spännande ord av lite olika skäl. Det utgår från visselpipor som man använder för sina hundar, med en signal som människan inte kan höra men som hundörat uppfattar. Och det här är lite av samma sak, fast för människor. När du hundvisslar så använder du signalord som vissa förstår och snappar upp att det har en djupare betydelse – medan andra bara förstår ytnivån av ordet. 

Hundvissla är att kommunicera till en begränsad grupp personer genom att använda sig av signalord, vars innebörd förstås av gruppen, men inte av den stora massan. På bild hunden Conan som var med när specialstyrkor dödade IS-ledaren Abu Bakr al Baghdadi i nordvästra Syrien. Foto: DONALD TRUMP/TWITTER

Nya trenden: ”Man tycker hen blivit urvattnat”

 Vilken språkspaning har du inför 2020? 

– Man kan fundera på uttrycker ”OK Boomer” som vi börjat låna in kommer att bli något annat i svenskan, säger Anders Svensson.

Uttrycket används av yngre för att avfärda eller håna åsikter från babyboomgenerationen.

– Att vi kommer börja tala om boomers eller boomade. Spanska har länge varit det populäraste frivilliga språket i svensk skola. Kommer vi få fler låneord från spanskan? Arabiska är det näst största modersmålet i Sverige, får vi fler arabiska låneord? Hen blev snabbt etablerat som ett könsneutralt pronomen. Men de som använder hen om sig själva tycker inte att det är så spännande längre eftersom det blev så mycket mittfåra av det. Man tycker att hen blivit urvattnat och att majoritetssamhället har kuppat det. Sedan finns det vissa som vill ha ett eget pronomen, exempelvis transpersoner, som börjat använda sig av ”x” i stället, säger Anders Svensson. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Karriär & Pengar
Reportage & Granskning 

Årskrönika – minns du det här från 2019?

Vi ser tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.