Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erik Bengtzboe lämnar sina uppdrag efter granskning

Erik Bengtzboe (M). Foto: FREDRIK VENNERLUND

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Erik Bengtzboe avgår som vice ordförande och talesperson, uppger Moderaterna i ett mejl till TT.

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe stod skriven hos sin mamma i en villa i Nyköping samtidigt som han delade en bostadsrätt med sin fru och barn i södra Stockholm, avslöjade Aftonbladet i början av veckan. För detta kunde han plocka ut en ersättning på 158 000 kronor från riksdagen, enligt tidningen.

Nu lämnar Bengtzboe sina uppdrag som arbetsmarknadspolitisk talesperson och andra vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, rapporterar TT.

Ulf Kristersson: Hans trovärdighet har tagit allvarlig skada

"Jag och Erik Bengtzboe är överens om att han nu lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor", skriver partiledare Ulf Kristersson.

"Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden. Erik Bengtzboe kommer nu att fokusera på att rätta till dessa felaktigheter och försöka reparera sitt politiska förtroende inom och utom Moderaterna. Moderaterna återkommer i närtid till frågan om vem som blir ny talesperson i dessa frågor", fortsätter säger Ulf Kristersson.

Skriver själv – ”påverkar förtroendet negativt”

I ett inlägg på Facebook skriver Erik Bengtzboe själv:

Jag har i dag accepterat att lämna uppdraget som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och som talesperson för Moderaterna i arbetsmarknadsfrågor.

De senaste dagarna har jag fått svara på många frågor om min boendesituation, och jag har inlett en process med riksdagsförvaltningen i syfte att rätta fel och betala tillbaka reseersättning som jag inte haft rätt till.

Jag inser att detta påverkar förtroendet för mig negativt, och jag vill inte att det ska drabba Moderaterna. Därför är det rätt att nu lämna dessa uppdrag. Det viktigaste för mig nu är att rätta till felaktigheterna, och göra allt jag kan för att bygga upp förtroendet hos mina väljare och partivänner igen.

Erik Bengtzboe har tidigare sagt att folkbokföringen var ett misstag och att han egentligen bor i ett annat hus i Nyköping. På Facebook har han tidigare skrivit: ”Mitt misstag är att jag 2017 glömde skriva mig på rätt adress i Sörmland. Det har inte påverkat storleken på varken reseersättning eller ersättning för boende i Stockholm”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!