Bengt Östes sista svåra år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bengt Öste med familjen 1992.
Foto: STEFAN

Han var"Mr Rapport och sågs nästan dagligen av tre miljoner tv-tittare i 14 år.

Men Bengt Östes liv slutade tragiskt.

Alzheimer gjorde honom okontaktbar, och han hade både hjärntumör och diabetes.

- Det var verkligen skönt för honom att han somnade in. Jag har önskat honom det länge, säger Bengt Östes hustru Gertrud till Expressen.

Få programledare - inte ens dagens"Mr Rapport, Claes Elfsberg - har blivit så förknippad med nyhetsprogrammet som Bengt Öste, som blev 77 år. I 14 år, fram till 21 januari 1992, var det Bengt Öste som var Rapport. Han var lugn, säker, trovärdig, någon för tittarna att verkligen lita på.

69 300 minuter i tv

 När han avslutade Rapport med"tack och farväl hade han suttit där i studion i 69 300 minuter - 48 dygn eller 2 310 sändningar. Dessutom var han fiskeexpert i"Visst nappar det i 14 år, fram till 1994. Två år senare slog sjukdomen till. - Bengt började sakteliga bli sjuk 1996. Läkarna upptäckte en godartad tumör som opererades, säger Gertrud Öste. Hans minne började svikta, Gertrud tyckte att hans omdöme ibland var tokigt och till slut fick han diagnosen"en alzheimerliknande demens.

Bodde på äldreboende

 Sista åren bodde Bengt Öste på S:t Eriks äldreboende, som har gruppboende för demenssjuka. - Där hade han det jättebra och fick en mycket god omvårdnad, säger Gertrud Öste. Dit tog Gertrud sina dagliga promenader för att hälsa på sin man. Men sjukdomen förde Bengt Öste längre och längre in i dimman och till slut var det omöjligt att föra några vettiga konversationer med honom. - Han kände inte igen mig. Bengt var inte medveten, säger Gertrud.

Förändrades snabbt

 Bengt Östes sjukdom följde mönstret. Och de anhörigas reaktioner på en demenssjuks beteende följde mönstret. Här hade Gertrud och barnen haft en kraftfull, intellektuell och omdömesgill man och pappa, som plötsligt började förändras. Gertrud Öste säger: - Det är en anhörigsjukdom. I början, när Bengt började bli sjuk, tyckte jag att han hade mist omdömet. Då protesterade jag, men då blev det bara värre för honom. - Men sedan han inte längre var medveten om att allt var på tok, då blev det lättare för mig. Då blev allt väldigt mycket lättare. Bengt Öste avled på S:t Görans sjukhus i lördags sedan hans tillstånd försämrats. Bengt och Gertrud Öste gick igenom flera hårda prövningar tillsammans. Men de kämpade och vann många slag tillsammans.

Familjetragedin 1983

 Den 20 juni 1983 var deras döttrar Gigi och Marie, gravid i nionde månaden, ute och promenerade i Tyresö när de mejades ned av en rattfyllerist. Marie förlorade lilla Milja, Gigi tvingades amputera högra benet och fick svåra hjärnskador för livet. Läkarna ansåg att det inte var mycket att göra - det var lika bra att placera Gigi på långvården. Men Gertrud och Bengt Öste vägrade gå med på det. I stället såg de till att Gigi fick intensiv träning. Hur mår hon i dag? - Jo, tack, hon klarar sig ganska bra. Hon har 100 000 svårigheter varje dag, men ändå klarar hon sig. Hon tycker att livet är bra, säger Gertrud Öste.

Kamp mot rattfylleriet

 Makarna Öste engagerade sig i Hjärnkraft, en förening för rehabilitering av hjärnskadade. Och de startade föreningen KRAM, Kampen mot rattfylleriet angår mig. Det var mycket tack vare Bengt Östes envetna kamp som gränsen för rattfylleri sänktes till 0,2 promille. Gertrud Öste säger: - Under Bengts sjukdom har jag inte orkat engagera mig så mycket i Hjärnkraft. Men inför stundande begravning har jag sagt till mina syskon och vänner, att tänk på Hjärnkraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.