Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Benaouda bryter tystnaden

Foto: Sören Andersson / Scanpix
Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, hade gått under jorden sedan nyheten om de misstänkta terrorsvenskarna briserade.
Sent i går kväll skickade hon ett mejl:
- Jag, som alla andra, måste ta hotet och extremism - även islamsk extremism - på allvar, skriver hon till Expressen.

FAKTA

MUNIR AWAD HAR GRIPITS TVÅ GÅNGER TIDIGARE


Munir Awad har två gånger tidigare gripits misstänkt för terrorism.
* I februari 2007 greps han tillsammans med sin fästmö Safia
Benaouda av kenyanska styrkor på den somaliska gränsen. Då hävdade han att de åkte till Somalia på en turistresa. Den 19 maj släpptes han.
* I augusti 2009 greps han igen tillsammans med sin gravida
fästmö Safia Benaouda och vännen Mehdi Ghezali av pakistansk
polis i norra Pakistan. De hade inte visumhandlingar och polisen trodde att de var på väg till al-Qaidafästet Waziristan. Efter sex veckor släpptes dem efter påtryckningar från svenska regeringen.
* Publiceringen kring gripandet i Pakistan ledde till att Awad PO-anmälde Expressen och andra svenska tidningar.

Helene Benaouda har som ordförande i Sveriges muslimska råd tidigare varit en flitig mediedebattör.
När hennes då 17-åriga och gravida dotter Safia greps tillsammans med Munir Awad i Somalia startade hon en blogg med namnet "Release my child". Där bedyrade hon deras oskuld gav gärna svar på tal till medierapporteringen och rykten som cirkulerade kring fallet.
Men efter att den före detta svärsonen ånyo blivit gripen i samband med misstänkt terrorverksamhet i onsdags, valde hon att hålla sig undan. Trots att frågor rörande ytterligare av de misstänkta hänvisades till henne.

Chockad över gripandet

När Expressen försöker kontrollera uppgifterna om att Mounir Dhahri, arbetat i moskén på Södermalm hänvisas vi av personal i receptionen till Helena Benouda.
Men hon har inte varit tillgänglig för en kommentar.
I ett mejl som Helena Benadoua ska ha skickat ut till vänner berättar hon att hon har gått på semester - och att hon är chockad över gripandet, enligt en uppgiftslämnare till Expressen.
Imamen Mahmoud Khalfi, ordförande i moskén, har haft sms-kontakt med Helena Benaouda.
- Hon skickade mig ett sms och berättade vad som hade hänt. Men hon vill inte prata om det, och hon har bett oss att inte prata om det i media, säger han.
Sent i går kväll ändrade hon sig och valde att uttala sig som orförande i Sveriges muslimska råd:
- Den polisiära utredningen får visa vem som är skyldig till vad, och de skyldiga kommer att få sitt straff.

"Min dotter är trygg"

Angående sin före detta svärson Munir Awad, kommenterar hon:
- Min dotter och hennes barn är trygga med mig och mår bra - och det är det viktigaste för mig.
Nyligen skrev den engelska människorättsorganisationen Cageprisoners en rapport baserad på intervjuer med den terrormisstänkte Munir Awad där han berättade om sina resor till Somalia och Pakistan. Rapporten som heter "No Where to Go" sammanställdes med hjälp av Etembna Sabuni som är aktiv inom Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK.
Etembna Sabuni, som är bror till jämställdhetsministern Nyamko, tog fram berättelsen och skötte kontakterna med Awad. För en månad sedan presenterade han rapporten på ett seminarium i Stockholm och underströk att Munir inte behövde berätta om varför han åkte till Pakistan eller Somalia eftersom man inte frågar de som åker till Thailand vad de gör där.

"Pilgrimsresor"

Sabuni la fram en egen analys om varför svenska medier rapporterade på det viset som de gjorde.
- Det är få människor med muslimsk bakgrund som arbetar på de här tidningsredaktionerna. För de vita kristna svenskarna som arbetar på de här redaktionerna är Sverige världens bästa land som värnar om mänskliga rättigheter och liknande. För någon som Munir kanske inte Sverige är världens bästa land att vara i, sa Sabuni.
Nu säger Sabuni:
- Han har berättat att det var pilgrimsresor. Det handlar inte om att jag tror eller inte tror på det utan jag har berättat hans berättelse och han försvarar sig själv starkt, säger Sabuni.

ÖPPET BREV FRÅN HELENA BENAOUDA

Min inställning är och har alltid varit att kriminalitet och att all extremism samt användandet av våld och odemokratiska medel är oacceptabelt. Jag tror på ett öppet samhälle där individen har både rättigheter och skyldigheter, där alla – oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning och ålder har samma människovärde och där alla ska vara delaktiga. Våldsam kriminell verkamhet och terrorism är en attack mot ett sådant samhälle och mot allt jag tror på, inklusive min religiösa tro, islam. Jag, som alla andra, måste ta hotet om extremism – även islamisk extremism – på allvar för att skydda det jag tror på.
Den polisiära utredningen får visa vem som är skyldig till vad, och de skyldiga kommer att få sitt straff. Min dotter och hennes barn är trygga med mig och mår bra – och det är det viktigaste för mig.

HELENA BENAOUDA