Benådade: "Var mitt livs största misstag"

Johan Persson och Martin Schibbye har landat ”på en plats där de kan pusta ut”.

De två svenska journalisterna lyfte i natt från Addis Abebas flygplats – vid midnatt kom även första bilden på svenskarna i frihet.

– Vi mår jättebra säger Martin Schibbye i telefon inifrån flygplanet till TT:s utsända.

Johan Persson och Martin Schibbye lämnade den svenska ambassaden i Etiopien på måndagsnatten.

Enligt uppgifter till Expressen befann de sig på flygplatsen i Addis Abeba vid halv tolvtiden.

Friheten en chock

Vid midnatt meddelade TT:s utsände att svenskarna har lämnat Etiopien med ett flyg.

På flygplanet pratade svenskarna med TT.

– Vi mår jättebra säger Martin Schibbye i telefon inifrån flygplanet till TT:s utsända.

– Att komma ut i friheten var nästan en större chock än att fängslas.

Schibbye tackar alla för det stöd de fått.

– Det har varit som Alvedon.

Vart planet är på väg vill Martin Schibbye inte säga när TT:s utsända talar med honom precis innan planet lyfter.

Runt 06.40 på tisdagsmorgonen kom ett pressmeddelande från de svenska journalisternas anhöriga:

"Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut".
"Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop".

Framme på hemlig ort

Svenskarnas kollega, frilansjournalisten Anna Roxvall, har talat med dem båda.

-  De mår bra och de är framme där de ska vara. Allt har gått bra och de  är väldigt glada och lättade över att vara ute, säger hon till Expressen.se.

- Jag tror att de mår bra, det är mer att de behöver få chans att vila upp sig och känna efter lite.

Hon berättar att stoppet på hemlig ort är helt och hållet Johan Perssons och Martin Schibbyes önskemål.

- I början ville de raka vägen hem men ju längre de har suttit och det har tärt på dem så kände de att de behöver en paus först för att orka.

"Långt och tålmodigt arbete"

När svenskarna väl hade lämnat landet kom en första kommentar från utrikesminister Carl Bildt (M).

"Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer", skriver utrikesminister Carl Bildt i en kommentar till TT.

Svensk husmanskost

Den första bilden på Johan Persson och Martin Schibbye kom när de precis hade lyft. Bilden är tagen av Johan Persson själv inifrån fängelset efter beskedet att de hade benådats.

Från fängelset åkte svenskarna till Sveriges ambassad vid 17-tiden. När Expressen talar med ambassadör Jens Odlander säger han att de var på gott humör och firade frigivningen med svensk husmanskost.

– Vi har tagit en pilsner och ätit janssons frestelse. Och blåbärsmuffin också.

Intervju i statlig television

Etiopisk statlig tv visade på måndagskvällen en intervju med de båda svenska journalisterna i frihet.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument och samarbeta med ONLF, som kunde ha kostat oss våra liv, sa Martin Schibbye.

– Som min kollega säger så var det ett stort misstag. Alla kan göra misstag och vi gjorde ett misstag. Det är också väldigt snällt av det etiopiska folket och regeringen att godta den här ursäkten, så att vi kan återförenas med våra familjer, fyllde Johan Persson i.

Svenskarna sa även i intervjun att de var tacksamma över beslutet om benådning.

– Vi dömdes och vi respekterar domslutet och valde att inte överklaga till högsta domstolen utan att acceptera beslutet och vårt misstag. Vi ansökte om benådning, vilket är en lång etiopisk tradition av förlåtelse för dem som accepterar sina misstag, sa Martin Schibbye.

"Ganska rädda"

Den statliga televisionen uppger att en stor del av svenskarnas benådningsprocess har handlat om deras uppträdande under fängelsetiden. Fängelseledningen ska ha beskrivit deras uppträdande som "helt perfekt" och har själv skrivit till benådningskommittén och förordat deras frisläpande.

– När vi kom hit var vi ganska rädda och visste vi inte vad vi kunde förvänta oss. Men alla medfångar har varit väldigt trevliga mot oss, sa Johan Persson i tv-intervjun.

Vid 16.40-tiden på måndagen kom den officiella bekräftelsen på att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har benådats.

"Premiärministerns beslut"

Enligt en etiopisk nyhetskälla till nyhetsbyrån AP hade beslutet att benåda svenskarna godkänts av den numera avlidne etiopiska premiärministern Meles Zenawi innan hans död.

– Med tanke på deras begäran om benådning och att de har visat ett gott uppförande under tiden i fängelset accepterade regeringen under premiärminister Meles deras nådeansökan. Det har aldrig varit regeringens avsikt att se dem tyna bort i fängelset, säger källan till AP.

Totalt benådas 1923 fångar i Addis Abeba-området och 11 000 totalt i hela Etiopien i dag.

Greps under reportageuppdrag

• Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps den 1 juli förra året efter att olagligt ha tagit sig in i det omstridda etiopiska området Ogaden med gerillan Ogadens nationella befrielsefront, ONLF.

• De dömdes i december för terrorbrott och fick elva års fängelse. Schibbye och Persson valde att inte överklaga för att i stället kunna söka nåd.

• Den 11 maj i år besökte utrikesminister Carl Bildt svenskarna i fängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Mötet var en timme långt och skedde på Bildts initiativ.

• Utrikesminister Carl Bildt har därefter vid flera tillfällen tryckt på för svenskarna ska benådas, enligt Expressens källor. Han har vid flera tillfällen mött Etiopiens förra premiärminister Meles Zenawi och diskuterat svenskarnas situation med honom.

• Den 20 augusti i år dog Meles Zenawi efter en längre tids sjukdom, och han ersattes av vice premiärministern och utrikesministern Hailemariam Desalegn.

• Carl Bildt närvarade vid begravningen i Addis Abeba så sent som för åtta dagar sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.