Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bemanningsföretag rekryterar personal - till arbetsförmedlingen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Arbetsförmedlingen misslyckas med att rekrytera sina arbetsförmedlare.

Dagens Nyheter skriver att statens jobbmyndighet tar hjälp av bemanningsföretaget Proffice för att rekrytera personal.

24 000 kronor kostar det att rekrytera en arbetsförmedlare – en chef kan kosta upp till 125 000 kronor.

Dagens Nyheter berättar i dag att bemanningsbranschen nu också har etablerat sig hos arbetsförmedlingen.

För trots att arbetsförmedlingen säger sig vara en av Europas mest effektiva jobbmyndigheter misslyckas man med att rekrytera sin egen personal.

Enligt DN har man nyligen tecknat ett avtal med bemanningsföretaget Proffice som ska förmedla arbetsförmedlare till arbetsförmedlingen.

En tjänst som kostar 24 000 kronor per arbetsförmedlare – då ingår bland annat urval, intervjuer och inhämtning av referenser.

En chef för 125 000

Vill arbetsförmedlingen i stället rekrytera en chef kan det kosta upp till 125 000 kronor enligt en prislista som DN tagit del av.

– Man höjer lite på ögonbrynen när det gäller att arbetsförmedlingen tar hjälp för att rekrytera personal. Förvåningen ligger i att det är en myndighet som ska besitta mycket kompetens – en paradox, säger Rune Premfors, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och specialist på svensk statsförvaltning, till DN.

"Ska göra det man är bäst på"

Arbetsförmedlingens personalchef Annette Ekström tycker dock inte att det är något konstigt att myndigheten tar hjälp av bemanningsföretag för att rekrytera personal.

– Jag tycker att det är två helt olika saker. Vi ska ägna oss åt att få arbetssökande i arbete. Det är det vi är bäst på. Arbetsförmedlarna har en gedigen utbildning. När vi ska rekrytera vår personal tar vi in från personalavdelningen eller via rekryteringsföretag. Man ska göra det man är bäst på, säger hon till DN.

Rena bemanningstjänster är också vanliga på arbetsförmedlingen. Enligt DN har de sex största bemanningsföretagen fakturerat myndigheten på drygt 38 miljoner kronor sedan 2011 för uthyrning av personal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.