Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Bemanningsföretag rekryterar personal - till arbetsförmedlingen

Publicerad

Arbetsförmedlingen misslyckas med att rekrytera sina arbetsförmedlare.

Dagens Nyheter skriver att statens jobbmyndighet tar hjälp av bemanningsföretaget Proffice för att rekrytera personal.

24 000 kronor kostar det att rekrytera en arbetsförmedlare – en chef kan kosta upp till 125 000 kronor.

Dagens Nyheter berättar i dag att bemanningsbranschen nu också har etablerat sig hos arbetsförmedlingen.

För trots att arbetsförmedlingen säger sig vara en av Europas mest effektiva jobbmyndigheter misslyckas man med att rekrytera sin egen personal.

Enligt DN har man nyligen tecknat ett avtal med bemanningsföretaget Proffice som ska förmedla arbetsförmedlare till arbetsförmedlingen.

En tjänst som kostar 24 000 kronor per arbetsförmedlare – då ingår bland annat urval, intervjuer och inhämtning av referenser.

En chef för 125 000

Vill arbetsförmedlingen i stället rekrytera en chef kan det kosta upp till 125 000 kronor enligt en prislista som DN tagit del av.

– Man höjer lite på ögonbrynen när det gäller att arbetsförmedlingen tar hjälp för att rekrytera personal. Förvåningen ligger i att det är en myndighet som ska besitta mycket kompetens – en paradox, säger Rune Premfors, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och specialist på svensk statsförvaltning, till DN.

"Ska göra det man är bäst på"

Arbetsförmedlingens personalchef Annette Ekström tycker dock inte att det är något konstigt att myndigheten tar hjälp av bemanningsföretag för att rekrytera personal.

– Jag tycker att det är två helt olika saker. Vi ska ägna oss åt att få arbetssökande i arbete. Det är det vi är bäst på. Arbetsförmedlarna har en gedigen utbildning. När vi ska rekrytera vår personal tar vi in från personalavdelningen eller via rekryteringsföretag. Man ska göra det man är bäst på, säger hon till DN.

Rena bemanningstjänster är också vanliga på arbetsförmedlingen. Enligt DN har de sex största bemanningsföretagen fakturerat myndigheten på drygt 38 miljoner kronor sedan 2011 för uthyrning av personal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag