Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska ha varit "befälhavare" vid Parisdåden

Mohamed Aziz Belkaid, som bott i Sverige, uppges ha varit "befälhavare" vid Parisattentaten, enligt CNN. Foto: Facebook
Den tredje mannen  som syns längst till höger på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURES

Mohamed Aziz Belkaid bodde i Sverige under flera år – i förra veckan sköts han ihjäl av belgisk polis.

Nu beskrivs han ha varit "befälhavare" vid Paris- och Brysselattentaten, enligt CNN.

Samtidigt kommer uppgifter om den tredje okända terroristen från flygplatsfotot – som ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News.

Och: Belgiska myndigheter uppger att sex misstänkta gripits under anti-terrorräder i Schaerbeek.

Expressen har tidigare rapporterat om Mohamed Aziz Belkaids liv i Sverige. Tiden i Sverige kantades av ett kriminellt leverne och han dömdes ett flertal gånger för småbrott.

Under hösten 2013 lämnade han landet och anslöt sig därefter till terrororganisationen IS, enligt uppgifter som Sky News tagit del av.

Mohamed Aziz Belkaids har tidigare bott i Sverige. Foto: Polisen

Mohamed Aziz Belkaid sköts till döds i stadsdelen Forest i Bryssel under ett tillslag av belgisk polis i förra veckan. Enligt CNN var Belkaid tungt beväpnad och sköt mot polisen i samband med tillslaget.

Hittade IS-flagga

I lägenheten som polisen slog till mot fann man en IS-flagga, en kalasjnikov och bombutrustning. Polisen kunde kort efter tillslaget ringa in Abdeslam och grep honom i fredags i Molenbeek i Bryssel. Enligt CNN ska polisen ha hittat honom efter att han ringt en person man övervakade.

Nu rapporterar CNN att Mohamed Aziz Belkaid kan ha varit befälhavare i den terrorcell som slog till mot Paris i fjol – och mot Bryssel i tisdags. CNN har varit i kontakt med belgiska underrättelsekällor som uppger att tillslaget kan ha fått de resterande medlemmarna i cellen att påskynda sina terrorplaner.

Enligt tyska Focus, som hänvisar till VRT och RTBF, planerade Salah Abdeslam att tillsammans med Mohamed Aziz Belkaid gå runt på gatan och skjuta människor på samma sätt som under Parisdåden.

 

LÄS MER: Salah Abdeslam skulle varit med i terrorattackerna

 

Nya uppgifter om gärningsmännen

Den tredje mannen som syns på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURES

De två bröder, Ibrahim och Khalid El Bakraoui, som deltog i Brysseldåden ska enligt Reuters ha varit kända av amerikanska myndigheter. Bröderna ska ha varit uppsatta på en amerikansk terrorlista och ha beskrivits som potentiella hot, enligt källor till NBC News.

Den tredje mannen som syns på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Han bär en svar hatt på fotot och är efterlyst av belgisk polis.

Under torsdagskvällen rapporterar AP att en fransman gripits misstänkt för avancerade terrorplaner. Uppgiften kommer från den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Säkerhetspolisen avböjer att kommentera de nya uppgifterna om Mohamed Aziz Belkaid.

 

LÄS MER: Ny gärningsman i tunnelbanan jagas

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!