Mohamed Aziz Belkaid, som bott i Sverige, uppges ha varit "befälhavare" vid Parisattentaten, enligt CNN. Foto: FacebookMohamed Aziz Belkaid, som bott i Sverige, uppges ha varit "befälhavare" vid Parisattentaten, enligt CNN. Foto: Facebook
Mohamed Aziz Belkaid, som bott i Sverige, uppges ha varit "befälhavare" vid Parisattentaten, enligt CNN. Foto: Facebook
Den tredje mannen som syns längst till höger på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURESDen tredje mannen som syns längst till höger på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURES
Den tredje mannen  som syns längst till höger på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURES

Ska ha varit "befälhavare" vid Parisdåden

Publicerad

Mohamed Aziz Belkaid bodde i Sverige under flera år – i förra veckan sköts han ihjäl av belgisk polis.

Nu beskrivs han ha varit "befälhavare" vid Paris- och Brysselattentaten, enligt CNN.

Samtidigt kommer uppgifter om den tredje okända terroristen från flygplatsfotot – som ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News.

Och: Belgiska myndigheter uppger att sex misstänkta gripits under anti-terrorräder i Schaerbeek.

Expressen har tidigare rapporterat om Mohamed Aziz Belkaids liv i Sverige. Tiden i Sverige kantades av ett kriminellt leverne och han dömdes ett flertal gånger för småbrott.

Under hösten 2013 lämnade han landet och anslöt sig därefter till terrororganisationen IS, enligt uppgifter som Sky News tagit del av.

Mohamed Aziz Belkaids har tidigare bott i Sverige.Foto: Polisen

Mohamed Aziz Belkaid sköts till döds i stadsdelen Forest i Bryssel under ett tillslag av belgisk polis i förra veckan. Enligt CNN var Belkaid tungt beväpnad och sköt mot polisen i samband med tillslaget.

Hittade IS-flagga

I lägenheten som polisen slog till mot fann man en IS-flagga, en kalasjnikov och bombutrustning. Polisen kunde kort efter tillslaget ringa in Abdeslam och grep honom i fredags i Molenbeek i Bryssel. Enligt CNN ska polisen ha hittat honom efter att han ringt en person man övervakade.

Nu rapporterar CNN att Mohamed Aziz Belkaid kan ha varit befälhavare i den terrorcell som slog till mot Paris i fjol – och mot Bryssel i tisdags. CNN har varit i kontakt med belgiska underrättelsekällor som uppger att tillslaget kan ha fått de resterande medlemmarna i cellen att påskynda sina terrorplaner.

Enligt tyska Focus, som hänvisar till VRT och RTBF, planerade Salah Abdeslam att tillsammans med Mohamed Aziz Belkaid gå runt på gatan och skjuta människor på samma sätt som under Parisdåden.

 

LÄS MER: Salah Abdeslam skulle varit med i terrorattackerna

 

Nya uppgifter om gärningsmännen

Den tredje mannen som syns på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News.Foto: Belgian Federal Police Via Bestimage / STELLA PICTURES

De två bröder, Ibrahim och Khalid El Bakraoui, som deltog i Brysseldåden ska enligt Reuters ha varit kända av amerikanska myndigheter. Bröderna ska ha varit uppsatta på en amerikansk terrorlista och ha beskrivits som potentiella hot, enligt källor till NBC News.

Den tredje mannen som syns på flygplatsfotot från Bryssel ska vara känd av amerikanska myndigheter, enligt Sky News. Han bär en svar hatt på fotot och är efterlyst av belgisk polis.

Under torsdagskvällen rapporterar AP att en fransman gripits misstänkt för avancerade terrorplaner. Uppgiften kommer från den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Säkerhetspolisen avböjer att kommentera de nya uppgifterna om Mohamed Aziz Belkaid.

 

LÄS MER: Ny gärningsman i tunnelbanan jagas

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag