Belgiskt nej till burka

Publicerad
Belgiska parlamentets underhus har röstat för att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats.
Därmed är Belgien på väg att bli det första landet i Europa som förbjuder ansiktstäckande klädsel.
Omröstningen utföll med 134 röster för ett förbud, ingen däremot. Två ledamöter avstod från att rösta.
Lagförslaget tas härnäst upp i överhuset, senaten. Eftersom det inte väntas bli stoppat där, träder lagen troligen i kraft i juni eller juli.
Förbudet omfattar hela landet och gäller alla klädesplagg som gör att personen inte kan identifieras.

Gäller på gator och torg

Förbudet mot heltäckande burka eller nikab gäller på gator och torg, i parker, på idrottsplatser och i offentliga byggnader.
Undantag kan göras för vissa festligheter som karnevaler, förutsatt att de kommunala myndigheterna godkänner det.
Överträdelser mot slöjlagen kan leda till böter på 15–25 euro och eller fängelse i upp till sju dagar, såvida inte polisen gett tillstånd till slöjan.

"Alla förlorar"

Omröstningen hade väntats för en vecka sedan, men då kom den senaste belgiska regeringskrisen i vägen.
Medborgarrättsorganisationer har länge fördömt det väntade förbudet.
- Det här leder till en situation där alla förlorar. Det är ett övergrepp mot dem som själva väljer att bära sjal och det gör ingenting för att hjälpa dem som tvingas bära den, sade Judith Sunderland från Human Rights Watch nyligen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag