Man i nödläge i Kvikkjokk – skickade larm till USA

Publicerad

En man från Belgien har skickat en nödsignal till Houston i USA – från Kvikkjokk i Lapplandsfjällen.

Men det är oklart vad som har skett.

– Vi måste agera på det här. En helikopter är på väg, säger Börje Öhman vid polisen.

Vid 14.34 på söndagen larmades polisen om någon typ av nödfall två mil nordväst om Kvikkjokk i Jokkmokks kommun.

Larmet tog vägen via USA och Houston, Texas.

– Det är ett nytt fenomen. Man köper en nödsändare som terminerar i Houston. Signalen går via satellit, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen i region nord.

Polisen på väg till Kvikkjokk

Därefter kontaktar larmcentralen i Houston den svenska polisen. Det kan röra sig om vad som helst från ett sjukdomsfall eller ett brutet ben till ett feltryck på sändaren.

Det är inte möjligt att kommunicera med nödsändaren, men polisen vet att ägaren är en man från Belgien skriver man på sin hemsida.

Polisen skickade en helikopter till platsen. Det visade sig att det rörde sig om ett par som vistades i fjällen, där kvinnan hade blivit nerkyld. Hon är på väg till sjukvården.

Kvikkjokk ligger precis söder om Sarek nationalpark, och är en utgångspunkt även för besökare även till Padjelanta och Stora Sjöfallet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag