Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Belgien varnar för hot – högsta beredskap

Tungt beväpnad militär bevakar den kände statyn Manneken pis.
Foto: Robert Börjesson
Det är militär och krypskyttar på gatorna. Här ett militärfordon på Grand Place i Bryssel.
Foto: Robert Börjesson
OCAM rekommenderar att man undviker folksamlingar och håller sig borta från konsertlokaler, shoppingcentrum, hållplatser.
Foto: Geert Vanden Wijngaert
Större evenemang, såsom fotbollsmatcher och konserter ställs in, och tunnelbanan är stängt under helgen.
Foto: Geert Vanden Wijngaert
Militärerna marscherar på gatorna i Bryssel.
Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt
Tungt bepansrade militärfordon kör runt på Bryssels gator.
Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt
Svenska Sara Che är just nu på semester i Bryssel. Hon märker av att det är tomt på gatorna.
Foto: Privat
Belgiens premiärminister Charle Michel säger att det är konkret information som ligger bakom terrorhotet.
Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt
Gundmund Erling är kyrkoherde på svenska kyrkan i Bryssel. De är beredda på att ta emot oroliga svenskar, men råder alla att följa informationen på UD:s hemsida.
Foto: Benjamin Loo/Svenska Kyrkan
"Jag tror att det är viktigare än någonsin att hålla huvudet kallt trots dessa hot" säger Fredrick Federley.
Foto: Kristofer Sandberg
"Det finns ett ökat inslag av polis och miltär i gatubilden och en förhöjd beredskap och säkerhetsläge i parlamentets olika byggnader", säger Lars Adaktusson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 12

Belgisk polis har nu gripit fyra personer som ska ha befunnit sig i en bil vid Place du Grand Sablon i Bryssel, enligt The Guardian. 

Natten till lördag ska belgisk polis ha funnit en mängd vapen och sprängmedel i stadsdelen Molenbeek, enligt uppgifter till den belgiska sajten DH.be.

Belgien har nu höjt terrorberedskapen i Bryssel till nivå fyra, den högsta möjliga i landet.

Enligt Expressens reporter på plats patrullerar polis gatorna, prickskyttar finns på byggnader och tungt beväpnad militär bevakar den klassiska statyn Manneken Pis.

Samtidigt kommer rapporter om att den misstänkte attentatsmannen Salah Abdeslam, 26, befinner sig i huvudstaden, och har kontaktat vänner via Skype.

Strax innan klockan 18 ska specialstyrkor ha gripit fyra personer i Bryssel vid Place du Grand Sablon. De gripna personerna greps i en bil som såg misstänksam ut, enligt The Guardian. Mer information vill inte den lokala polisen och militären släppa.

Tidigare under lördagen meddelade den belgiska premiärministern att den höjda hotnivån baseras på konkret information om risk för attack med vapen och sprängmedel.

Belgiens nationella kriscentrum (OCAM) varnar i ett uttalande för ett "förestående hot" i Bryssel. Den misstänkte terroristen Salah Abdeslam tros gömma sig någonstans i huvudstaden.

Efter att hotnivån höjts till den högsta patrullerar militären gatorna i Bryssel, shoppingcenter håller även stängt och flera andra evenemang har ställts in. Minst ett shoppingcenter i östra Bryssel ska ha blivit evakuerat. Lesoir skriver även att affärer i centrum håller stängt.

Enligt Expressens reporter på plats märker man av militär och polisnärvaron överallt i staden. Det ska även finnas prickskyttar i byggnaderna på Grand Place.

Risk för ny attack

Den belgiska premiärministern baserar den hörhöjda säkerhetsnivån på "specifik information" enligt AP. Detta ska enligt premiärministern vara sammankopplat med risken för en attack med vapen och sprängmedel, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det ska dessutom röra sig om ett hot om ett attentat mot flera platser.

Enligt den belgiska sajten DH.be ska belgisk polis ha funnit en mängd vapen och sprängmedel i Molenbeek under natten till lördag. Förorten tros vara den plats där den utpekade hjärnan bakom Parisdåden, Abdelhamid Abaaoud, misstänks ha styrt en terrorcell.

Salah Abdeslam jagas för terrordåden i Paris. Man tror att han kan befinna sig i Belgien.

I lördags meddelade också franska myndigheter att Storbritanniens premiärminister David Cameron ska träffa den franske presidenten François Hollande på måndag för att diskutera kampen mot terrorn, enligt BBC. Det öppnar upp för en diplomatisk vecka då Hollande även ska träffa den ryska presidenten Putin, tyska förbundskanslern Angela Merkel och USA:s president Barack Obama.

Federley: Risk att detta påverkar

EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C, arbetar till vardags i Bryssel. Just nu befinner han sig på en konferens i Budapest.

– Det finns risk att detta påverkar kulturen vi arbetar i ganska ordentligt, men jag tror att det är viktigare än någonsin att hålla huvudet kallt trots dessa hot när vi ska diskutera vilka åtgärder vi ska ta till.

Under veckan har han befunnit sig i Bryssel.

– På parlamentet märktes detta av, det var svårare att gå in och gå ut. Vi kan inte ta in gäster på samma sätt som tidigare och det är tyngre beväpning utanför, säger han.

Lars Adaktusson arbetar som EU-parlamentariker för KD han veckopendlar till Bryssel men befinner sig just nu i Stockholm. Även han håller med om att man under den senaste veckan sett en förhöjd säkerhet i staden.

– Det fins ett ökat inslag av polis och miltär i gatubilden och en förhöjd beredskap och säkerhetsläge i parlamentets olika byggnader, säger Lars Adaktusson.

Beredskap i svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Bryssel har haft möte om terrorvarningen på lördagsmorgonen.

– Vi håller beredskap för att Svenska kyrkan ska kunna vara en mötesplats för svenskar i Belgien och är beredda att ta emot personer som är oroliga, säger Gudmund Erling, kyrkoherde.

Gudmund Erling säger att man kan söka sig till kyrkan i dag.

– Men det är viktigt att alla följer det som står på UD:s hemsida så att man får rätt information, säger Gudmund Erling, kyrkoherde.

Tunnelbanan stängs av

Enligt ABC News, som varit i kontakt med två vänner till Salah Abdeslam, som misstänks för att ha deltagit i terrorattentaten i Paris, befinner sig Abdeslam i Bryssel. Han ska ha via Skype ha bett om hjälp med att ta sig till Syrien efter att ha fått hjälp att fly från Paris.

Abdelhamid Abaaoud, 28, har pekats ut som hjärnan bakom terrorattentaten i Paris. Han ska ha återvänt från att ha stridit för IS i Syrien. Från fransk officiellt håll har man bekräftat att han omkom i en stor terrorinsats i förorten St Denis på onsdagen.

Den nu jagade Salah Abdeslam ska ha varit bekant med huvudmannen. Enligt Reuters ska de ha lärt känna varandra i fängelse och bott i samma område. Han ska ha drivit ett kafé i statsdelen tillsammans med sin bror Ibrahim som sprängde sig själv under terrorattacken i Paris. Under torsdagen gjorde polisen flertalet räder i Bryssel bland annat mot lokaler i Molenbeek. Nio personer frihetsberövades under räderna.

Terrorattackerna i Paris

• På kvällen fredagen den 13 november utlöser en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France-stadion i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike möter Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödas och Frankrikes president François Hollande evakueras snabbt från stadion.

• Trettio minuter senare utlöser ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

• Samtidigt öppnar attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e distrikt, där 39 människor dödas. En av attentatsmännen spränger sig själv till döds.

• Klockan 21.40 går tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal håller en konsert, skjuter mot folkmassan och tar gisslan. Tre timmar senare stormar polisen Bataclan. Då har 89 personer dödats av attentatsmännen.

• Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia krävde 130 liv. 352 människor skadades i attackerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.