Foto: Faisal Mahmood
 Foto: Faisal Mahmood

Belgien röstar om slöjförbud

Publicerad
Uppdaterad
Belgien kan bli först i Europa med att förbjuda heltäckande slöjor.
I dag torsdag väntas parlamentet rösta igenom det kontroversiella lagförslaget - men Amnesty är kritiskt:
- Kvinnor ska inte tvingas att bära huvudskarfar eller slöjor, och det är lika fel att de förbjuds enligt lag att bära dem, säger Claudio Cordone, generalsekreterare för Amnesty, enligt ett pressmeddelande.
Enligt SVT finns det 400 000 muslimer i Belgien, men endast ett 10-tal av dessa bär klädesplagg som helt eller delvis döljer ansiktet.
Trots det är plaggen mycket omdiskuterade och i morgon torsdag väntas det belgiska parlamentet rösta igenom en lag som förbjuder användandet av burka eller niqab.
Om lagförslaget går igenom kommer den nya lagen att tas i bruk i juli, enligt AP.
Amnesty International är mycket kritiska och menar att ett förbud är ett brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna.
– Ett förbud skulle vara ett brott mot dessa kvinnors religionsfrihet, säger Claudio Cordone, generalsekreterare för Amnesty, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Amnesty kommer den som bryter mot den belgiska lagen att få böter på upp till 250 kronor, eller fängelse i upp till sju dagar.

Frankrike kan följa efter

Människor som bär masker i sitt arbete omfattas inta av lagen.
I Frankrike pågår en liknande diskussion.
Där vill president Nicolas Sarkozy att parlamentet ska rösta om en liknande lag.
Nicolas Sarkozy vill förbjuda kvinnor att dölja sitt ansikte med slöja på gator och andra offentliga platser.
– Kvinnor ska inte tvingas att bära huvudskarfar eller slöjor, varken av staten eller individer; och det är lika fel att de förbjuds enligt lag att bära dem, säger Claudio Cordone.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag