Belgien inför karantän – efter femdagars sexfest

Docenten Rolf Gustafson om apkoppor: ”Inget tyder på ny pandemi”
Festivaldeltagarna roar sig i ett bollhav. Bilden är från festivalen 2019.
Foto: Darklands
Festivalen marknadsför sig som Europas största ”Fetisch-marknad”.
Foto: Darklands

Belgien inför en 21 dagar lång karantän för personer som smittats av apkoppor, skriver The Brussels Times.

Samtliga sjukdomsfall i landet kopplas till en fem dagar lång sexfestival i början av månaden.

”Om du får misstänkta utslag på huden är rådet just nu att kontakta akutvården så snabbt som möjligt”, lyder myndigheternas uppmaning.

Fetischfestivalen Darklands i Belgien som riktar sig till homosexuella män pågick mellan den 4 och 9 maj. Sedan dess har tre fall av apkoppor, på engelska monkeypox, konstaterats. 

Festivalen har efter uppmaningar från belgiska myndigheter författat ett uttalande med råd till de personer som besökt festivalen.

Om du får misstänkta utslag på huden är rådet just nu att kontakta akutvården så snabbt som möjligt, så att de kan skicka dig vidare till ett sjukhus med mer expertis”, står det bland annat i uttalandet.

Enligt festivalen finns det fog för att tro att utländska besökare tagit in viruset.

Nu har Belgien blivit första land att införa karantän på 21 dagar för de personer som smittats. Smittade personer ska själva isolera sig. Det är den belgiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten som tagit beslutet. 

Under söndagen uppmanade även brittiska smittskyddsmyndigheten UKHSA människor som haft oskyddad kroppskontakt med smittade, eller befunnit sig i en högriskmiljö där smitta förekommit, att isolera sig. De uppmanas även att undvika kontakter med personer som har nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor och barn under 12 år, rapporterar Sky News

Över 100 fall i Europa

VAD ÄR APKOPPOR?

• Apkoppor är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Vid sidan av ”Darklands” har pridefestivalen på Gran Canaria förra veckan pekats ut som en källa till utbrott – då flera fall i Spanien och Italien kan kopplas till festivalen. Runt 30 personer i Spanien uppges vara smittade.  

I skrivande stund har över 100 fall av apkoppor upptäckts runtom i världen, varav ett fall i Sverige. Inkubationstiden är vanligtvis 6-13 dagar, men det varierar mellan 5 till 21 dagar. Huruvida sjukdomen faktiskt är sexuellt överförbar är oklart, men en nigeriansk studie har pekat på det. Känt är dock att apkoppor sprids via nära kontakt. Men enligt Folkhälsomyndigheten är kunskapen om hur sjukdomen sprids ofullständig. 

Sjukdomen är sällsynt och kan överföras mellan djur och människa. Den har tidigare främst funnits i Afrika. Vid infektion kan man få utslag, sår och blåsor. Symptomen är ofta milda. Vattkoppor eller apkoppor – detta skiljer virusen åt

Docenten Rolf Gustafson: ”Svårt för ett otränat öga att se skillnad”

Professorn: Därför har yngre sämre skydd mot apkoppor

Symtomen att vara vaksam på • De har bäst skydd • Sannolikheten för ny pandemi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.