Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belarusiska anklagelsen mot Maria Kolesnikova

Maria Kolesnikova.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARISKOMMER POLARIS IMAGES

Oppositionspolitikern Maria Kolesnikova anklagas nu formellt av belarusiska myndigheter för att ha uppmanat till att skada landets säkerhet, rapporterar BBC.

Hon uppges nu vara fängslad i Zjodzina och riskerar upp till fem års fängelse.

Det var i början av förra veckan som Maria Kolesnikova, 38, och två andra oppositionspolitiker fördes till gränsen mot Ukraina.

Kolesnikova ska ha vägrat gå i exil och uppges ha rivit sönder sitt pass. Hon ska ha förts till ett häkte i Minsk men flyttades till ett fängelse i Zjodzina, öster om huvudstaden, i lördags, enligt nyhetssajten Tut.by. 

Belerusiska myndigheter anklagar henne nu officiellt för brott mot den nationella säkerheten i landet, rapporterar BBC.

Utredarna uppger att brottsrubriceringen är att Kolesnikova uppmanade till ”handlingar som syftar till att skada den Belarusiska nationella säkerheten”, genom medier och internet.

För det kan man straffas med upp till fem års fängelse i Belarus, rapporterar TT.

Hotades med fängelse i 25 år

Via sin advokat Liudmila Kazak säger Kolesnikova att hon inte känner någon ånger.

– Maria vill att folket ska veta att hon inte för ett ögonblick ångrar att hon gjorde vad hon gjorde och anledningen till att hon hamnat här, säger advokaten Ljudmila Kazak enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kolesnikova har tidigare sagt att belarusiska myndigheter uppgett att de skulle föra ut henne ur landet ”vid liv eller i bitar”.

Maria Kolesnikova ses tillsammans med Svetlana Tichanovskaja och Veronika Tspekalo som ledare för oppositionen, och utgör en stor del av Koordinationsrådet, som har som mål att ge folket makten i Belarus. 

Svetlana Tichanovskaja meddelar att man nu håller på att ta fram en sorts svart lista över personer inom myndigheter i Belarus som begår övergrepp i tjänsten, till exempel genom våld och bortföranden, rapporterar TT.

Belarus – det här har hänt

• Våldsamma protester uppstod i Belarus efter att Aleksandr Lukasjenko fått över 80 procent av rösterna i presidentvalet – som misstänks vara riggat. EU har i ett uttalande sagt att det rör sig om ett odemokratiskt val.

• EU har vid ett senare tillfälle underkänt Aleksandr Lukasjenkos seger. 

• Främsta utmanaren till Lukasjenko – Svetlana Tichanovskaja – flydde omedelbart till Lithauen på grund av en förhöjd hotbild.

• Av de tre oppositionsledarna Svjatlana Tsichanouskaja, Veronika Tspekalo och Maria Kolesnikova lever de två förstnämnda i exil. 

• Maria Kolesnikova greps på måndagen den 7 september i Minsk. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.