Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belarusisk protestledare på plats i Stockholm

Olga Kovalkova är en tongivande ledargestalt i massprotesterna mot Lukasjenkaregimen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands auktoritäre ledare, president Lukasjenka.Foto: NIKOLAI PETROV / BELTA POOL / POOL / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN

Olga Kovalkova är en tongivande ledargestalt för massprotesterna mot Belarus auktoritäre ledare Aljaksandr Lukasjenka. 

Efter att regimens poliser förde henne till Polen befinner hon sig nu i Stockholm – för att träffa utrikesminister Ann Linde (S). 

– Han, Lukasjenka, har inte längre några lagliga medel för att hålla sig kvar vid makten, säger Olga Kovalkova till Sveriges radio Ekot

En av belarusiska oppositionsrörelsens starkaste ledargestalter, Olga Kovalkova, befinner sig under måndagen i Stockholm för att träffa utrikesminister Ann Linde, rapporterar Sveriges radio. 

– Han, Lukasjenka, har inte längre några lagliga medel för att hålla sig kvar vid makten. Den enda lagliga väg som finns är genom val, säger hon till Ekot

Lukasjenka vägrar ge upp 26-åriga järnstyret

Lukasjenka visar inga som helst tecken på att ge upp det järnhårda grepp om makten som han haft sedan 26 år tillbaka. 

Efter presidentvalet den 9 augusti, där han fick 80 procent av rösterna efter omfattande anklagelser om valfusk, har han massarresterat regimkritiker och poserat med automatvapen.

Under måndagen träffade Lukasjenka Rysslands president Vladimir Putin för att söka stöd, och många journalister från ryska statsmedier befinner sig sedan tidigare i Belarus där de rapporterar negativt om oppositionsrörelsen. 

– Han är ingen person som lämnar makten ifrån sig frivilligt. Men den process som börjat i Belarus, den går inte att stoppa. Den sker nu på alla nivåer, säger Olga Kovalkova till Ekot. 

Maskerade poliser gav Olga Kovalkova två val

Lördagen den 5 september dök Olga Kovalkova plötsligt upp i Polen. 

För polska journalister berättade Kovalkova hur hon blivit fängslad av polis efter att ha deltagit under massprotesterna mot Luksajenkaregimen i Minsk. 

Under natten hade maskerade poliser kommit in i hennes cell och gett henne två val: Lämna landet eller riskera ett långvarigt fängelsestraff.  

Hon valde det förstnämnda alternativet och poliserna skjutsade henne till gränsen mot Polen där hon släpptes av. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.