Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belarusisk kravallpolis runt svenska ambassaden

Polis utanför svenska ambassaden i Minsk.
Protesterna i Belarus har pågått i veckor.Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Belarus ledare Lukasjenka.Foto: ANDREI STASEVICH / AP TT NYHETSBYRÅN
Två personer i Vitryssland har tagit sig in på svenska ambassaden i Minsk. De söker politisk asyl.Foto: TUT.BY
De två personerna ringde först på men då ingen öppnade grinden in till ambassadområdet i Minsk ska de ha hoppat över.Foto: TUT.BY
Enligt den belarusiska sajten i TUT.BY är de två personerna om tagit sig in på orådet från staden Vitebsk.Foto: TUT.BY
Enligt den belarusiska sajten TUT.BY finns flera kravallpoliser och civilklädda runt den svenska ambassaden i MinskFoto: TUT.BY
Enligt en anställd på ambassaden har man ännu inte lämnat några kommentarer till journalister i Vitryssland skriver sajten TUT.BYFoto: TUT.BY
SVT:s reporter Elin Jönsson har intervjuat Vladislav Kuznetjik och hans pappa som gömmer sig på Sveriges ambassadområde i Belarus och kräver hjälp av Sverige eller FN.Foto: Skärmavbild/SVT / Skärmavbild/SVT
SVT:s reporter Elin Jönsson har intervjuat Vladislav Kuznetjik och hans pappa som gömmer sig inne på Sveriges ambassad i Minsk, Belarus.Foto: Skärmavbild/SVT / Skärmavbild/SVT
1 / 11

Vladislav Kuznetjik och hans pappa gömmer sig under en trappa på Sveriges ambassad i Minsk – och kräver hjälp av Sverige eller FN. 

Belarusisk kravallpolis omringade under fredagen den svenska ambassaden i jakt på männen. 

– Om vi går ut kan vi gripna eller dödade, säger de till SVT:s reporter Elin Jönsson. 

De två männen, som ska vara far och son, hoppade under fredagen över staketet till svenska ambassaden i Minsk där de säger sig söka asyl. 

Under fredagskvällen talade sonen, Vladislav Kuznetjik, med SVT:s korrespondent Elin Jönsson i Aktuellt

– Vi befinner oss på ambassaden, på gården. Polisen kom hit och skrek och gormade att vi skulle skickas ut, säger han.

De två männen kan dock inte söka asyl på ambassaden i Minsk, då svenska ambassader inte har möjlighet att ta emot asylansökningar.

”Vi har hört att Sverige är ett humant land”

Enligt mannen beror polisens intresse på att de deltagit i regimkritiska demonstrationer. 

– De letade efter oss och skuggade min fru. Vi har två små barn. Polisen åkte hem till mina föräldrar. Vi bytte bostad tre gånger och stängde av telefonerna så att de inte kunde hitta oss. 

Sveriges utrikesminister, Ann Linde (S), har varit tongivande i kritiken mot det belarusiska presidentvalet där auktoritäre ledaren Aljaksandr Lukasjenka fick 80 procent av rösterna efter vad som misstänks vara utbrett valfusk. Och utrikesministern har uttryckt starkt stöd för demonstranterna och oppositionspolitikerna. 

Sveriges hållning tycks inte ha gått Vladislav Kuznetjik och hans pappa förbi. 

– Vi söker asyl. Vi har hört att Sverige är ett humant land som kan hjälpa oss och är emot våldet i Belarus. 

FN har sagt att det är upp till Sverige

SVT rapporterar att männen gömmer sig under en trappa på ambassadområdet och vägrar gå ut, då de fruktar att bli dödade eller gripna av belarusisk polis. 

Enligt SVT kräver männen att få hjälp av Sverige eller FN. Och efter att Vladislav Kuznetjik lyckats få tag på en FN-tjänsteman ska beskedet ha varit att ärendet ligger i Sveriges händer. 

Enligt Tut.by så är männen belarusiska medborgare från staden Vitebsk. 

Sajten rapporterade under fredagseftermiddagen att stämningen var lugn utanför den svenska ambassaden i Minsk, men poliser stod utanför. 

Ambassadvakten: ”Hittills är allt bra”

Flera kravallpoliser och en kostymklädd man syntes vid ambassadens baksida vid lunchtid. Två av dem ska sedan ha lämnat platsen i en bil. 

– Hittills är allt bra, sa en säkerhetsvakt på svenska ambassaden till sajten. 

En civilklädd man med munskydd satt på en parkbänk mitt emot ambassaden och talade i en mobiltelefon. Enligt Tut.by så filmade han journalister som ringde på den svenska ambassadens dörrklocka. 

Orsaken till den polisiära närvaron var att myndigheterna ville frihetsberöva två personer som tagit sig in på Sveriges ambassad för att söka asyl, vilket ambassadören i Minsk bekräftade för Ekot. 

Hoppade över staketet – vill söka asyl

I en film som Telegramkanalen Belsat har publicerat säger en man att han är en belarusisk medborgare som tillsammans med sin pappa befinner sig på ambassadområdet i Minsk.

– Vi befinner oss just nu i Minsk, på svenska ambassadens område. I söndags pågick fredliga demonstrationer i Vitbesk, men, som i hela Belarus, började våldsamma gripanden. 

Mannen berättar att han och pappan blev slagna av polisen och att de sedan dess hållit sig undan. På fredagen tog de sig in på ambassadsamrådet för att söka skydd.

– De släppte inte in oss. Men vad ska vi göra, de kommer slå oss. Vi bestämde oss därför för att ta oss över staketet. 

Rättelse: Tidigare rapporterades att de två männen fått avslag på sin asylansökan. Det stämmer inte. Det är inte möjligt att söka asyl på svenska ambassader.

Se mer: Nobelpristagare hotad i Belarus

Belarus-kännaren: ”Man lyckades avvärja det förmodade gripandet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.