Belarusisk aktivist hittad hängd i park

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Belarusiske aktivisten Vitaly Shishov hittades på tisdagen hängd i en park i centrala Kiev.
Foto: Instagram
Belarusiske aktivisten Vitaly Shishov hittades på tisdagen hängd i en park i centrala Kiev.
Foto: Instagram
Presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenka.
Foto: PAVEL ORLOVSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Belarusiske aktivisten Vitaly Shishov flydde hemlandet för Ukraina.

På måndagen anmäldes han försvunnen – på tisdagen hittades han hängd i en park i centrala Kiev.

Ukrainsk polis utreder mord, rapporterar Reuters.

Det var på måndagen som den belarusiske aktivisten Vitaly Shishov försvann från sitt hem i Kiev, dit han flytt för att undkomma regimen i hemlandet. Enligt Shishovs partner ska han gått ut på en löprunda men inte kommit hem, skriver Reuters.

På tisdagen hittades han död i en park i central Kiev. Ukrainsk polis har inlett en förundersökning om misstänkt mord, men håller dörrarna öppna och kommer även utreda om mordet har försökt maskeras som ett självmord.

– Den belarusiske medborgaren, Vitaly Shishov, som försvann från sitt hem i går (måndag reds. anm.), hittades i dag hängd i en park i Kiev, inte långt från sin bostad, säger polisen i ett uttalande enligt Reuters.

Hjälpte Belarusiska dissidenter

Ukraina, såväl som Polen och Litauen har kommit att bli en fristad för belarusiska dissidenter som behöver fly hemlandet. Vitaly Shishov företrädde före sin död organisationen belarusiska hem i Ukraina, som hjälper belarusier att hitta bostad och jobb, men även bistå i juridiska frågor när de flytt till Ukraina. Organisationen menar att det är uppenbart att det är regimen som ligger bakom dådet.

– Det finns ingen tvekan om att det här är en överlagd operation för att likvidera en belarusier som var ett hot mot regimen, säger de i ett uttalande enligt AFP.

Det misstänkta mordet på Vitaly Shishov skedde bara dagar efter att den belarusiske sprintern, Kryjstsina Tsimanouskaja, höll på att tvångsdeporteras från OS i Tokyo till Belarus – sedan hon öppet kritiserat sina tränare.

Flera länder har öppnat för att ge henne asyl, däribland Polen.

Aktivist högg sig själv i halsen under rättegång

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.