Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belarus uppmaning – till Andreas Norlén

Tusentals samlades återigen för att protestera mot presidenten.
Natalja Kotjanova är en av ledarna för Belarus parlament.
Foto: Official website of the republic of Belarus
Sveriges talman Andreas Norlén.
Foto: GÖRAN JOHANSSON / 410 FRILANSFOTOGRAFERNA

Belarus kan ge Sverige ”obestridliga bevis” på att de folkliga protesterna styrs av ”utländsk inblandning”.

Det skriver ledarna för landets parlament, Natalja Kotjanova och Vladimir Andreitjenko, i ett brev till riksdagens talman Andreas Norlén.

Den sittande diktatorn Alexander Lukasjenka vann presidentvalet i Belarus den 9 augusti med omkring 80 procent av rösterna, enligt officiella siffror. Det var inget nytt, såtillvida att presidenten vunnit jordskredssegrar i varje val sedan han blev president 1994.

Men den här gången följdes valet av aldrig tidigare skådade protester från belarusier som menar att valet var riggat.

Flera länder gav snabbt sitt stöd till demonstranterna mot den sittande regimen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde sade i ett uttalande på regeringens hemsida redan dagen efter valet:

”Genomförandet av presidentvalet följer en dyster tradition av odemokratiska val i Belarus. Valfusket tycks ha varit omfattande.”

Såväl EU som USA fastslog att valet varken varit fritt eller rättvist.

”Obestridliga bevis” för utländsk inblandning

Nu ger de belarusiska parlamentsledarna Natalja Kochanova och Vladimir Andreitjenko sin syn på saken i ett brev som Nyhetsbyrån Siren fått ut. Mottagaren: Sveriges riksdags talman Andreas Norlén.

”Det är oacceptabelt hur snabbt ett antal euro-atlantiska företrädare gjorde de mest betydelsefulla uttalanden om vårt land. Vissa av slutsatserna på högsta nivå bygger på ensidig information och gränsar till otillbörlig inblandning i Belarus inre angelägenheter, vilket är oacceptabelt ”, skriver de bland annat, och fortsätter:

”Inga ansträngningar gjordes för att på ett heltäckande sätt förstå och bedöma situationen. Det är nödvändigt att se objektivt och utan känslor på vad som sker i Belarus i dag.”

Kochanova och Andreitjenko upprepar president Lukasjenkas påstående att protesterna skulle vara orkestrerade av utländska krafter och säger sig också kunna belägga det:

”Vi är redo att föra en konstruktiv dialog om detta ämne och att presentera obestridliga bevis som avslöjar de nuvarande händelsernas bakgrund, vilket inbegriper utländsk inblandning.”

Se mer:

Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja uttalar sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.