Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belarus oppositionsledare: ”En fredlig revolution pågår”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskajas under en presskonferens i Litauen.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oppositionsanhängare demonstrerar i Minsk i Belarus.
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA

Belarus genomgår just nu en ”fredlig revolution”.

Det sa oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, 37, i ett tal till EU-parlamentet under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.  

– Vi är inte längre oppositionen. Vi representerar majoriteten, sa hon på videolänk från Litauen dit hon gått i landsflykt. 

Dagen efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, i vilket den auktoritäre ledaren sedan 26 år, Aljaksandr Lukasjenka, påstods ha fått över 80 procent av rösterna, flydde oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja till Litauen. 

Så beskriver oppositionsledaren situationen

Sedan dess har hundratusentals människor fyllt gatorna i huvudstaden Minsk i protester mot vad som anses vara ett fuskval och med avgångskrav på Aljaksandr Lukasjenka. 

I början svarade polismakten med omfattande våld och över 7 000 människor fängslades. 

Under tisdagen talade Svjatlana Tsichanouskaja, via videolänk från Litauen, inför EU-parlamentet. 

– En fredlig revolution äger rum, sa hon på engelska, ett språk som hon undervisat i. 

Varken ryssvändlig eller ryssfientlig revolution

Hon anser inte att revolutionen har något att göra med Europavänliga eller ryssvänliga krafter, utan står på egna ben. 

– Det är varken en prorysk eller en antirysk revolution. Det är varken en antieuropeisk eller en pro-EU-revolution. Det är demokratisk revolution, sa hon, rapporterar AFP. 

Massdemonstrationerna på gatorna beskrev hon så här: ”En fredlig strävan från folket för att få bestämma själva och få grundläggande värdighet”. 

Orsaken till att Svjatlana Tsichanouskaja bestämde sig för att ställa upp i presidentvalet var att hennes make, regimkritisk bloggare, blev fängslad efter att ha kandiderat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.