Bekräftat: Saringas användes i Syrien

Flera barn fanns bland de som drabbats av den dödliga gasen.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Attacken skedde den 4 april.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu är det bekräftat:

Stridsgasen som användes vid en kemisk attack i Syrien förra veckan var saringas.

Det säger Turkiets hälsominister Recep Akdag, skriver flera internationella medier.

Det är Turkiets hälsominister Recep Akdag som säger att testresultat visar på saringas. Nyhetsbyrån AP skriver att spår av gasen har hittats i offrens blod och urin.

Det var för en vecka sedan, den 4 april, som det kom rapporter om en kemgasattack i norra Syrien. Den utfördes i staden Khan Sheikhun i den rebellkontrollerade provinsen Idlib.

Giftgasen dödade minst 72 personer, däribland flera barn. Hundratals personer skadades.

Den syriska Assad-regimen beskylldes snabbt för attacken – som bland har fördömts av USA. USA svarade också på giftgasattacken relativt omgående. Natten till i fredags, svensk tid, avfyrades 59 kryssningsrobotar. Målet ska ha varit flygplatser och militära anläggningar i Syrien.


LÄS MER: Attacken i Syrien – detta vet vi hittills


Obduktioner efter giftgasattack i Syrien

Redan i torsdags, två dagar efter dådet, kom den första rapporten som visade på att offren exponerats för saringas. Det är en lättflyktig vätska som snabbt förångas – och som har en förödande inverkan på kroppen.

Och nu har det alltså bekräftats av det var sarin som användes, enligt den turkiska ministern.https://twitter.com/AP/status/851790776195592193


LÄS MER: Källa: Ryssland kände till gasattacken i förväg


Efter giftgasattacken fördes tre av offren till Turkiet, där man genomförde obduktioner för att ta reda på vad som orsakat offrens skador.

Bashar al-Assads regim nekar 

Den syriska regimen har nekat till anklagelserna att den ligger bakom attacken.

President Bashar al-Assad har också flera gånger tidigare anklagats för kemisk krigföring. Han har hela tiden nekat. Men i augusti i fjol visade en FN-rapport på att kemiska vapen använts i krigets Syrien i minst tre fall – både av regimen och terrorsekten IS.

Att använda kemvapen är förbjudet i krig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.