Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekräftat: Ryssland slutar följa kärnvapenavtalet

Rysslands president Vladimir Putin har nu undertecknat ett officiellt dekret om att lämna INF-avtalet. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
USA har tidigare meddelat att de drar sig ur kärnvapenavtalet INF. Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/SACHS RON/CNP/ABACA

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett beslut om att lämna kärnvapenavtalet INF, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

USA har tidigare meddelat att de drar sig ur avtalet som slöts under Kalla kriget. 

För drygt en månad sedan berättade USA att de tänker dra sig ur INF-avtalet som slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen under Kalla kriget. 

Ryssland svarade omgående att de också lämnar avtalet. 

Vladimir Putin har undertecknat dekret

Och nu har Vladimir Putin undertecknat ett officiellt dekret om att dra sig ur, rapporterar Ekot

INF-avtalet

INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces; officiellt: Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar) är ett avtal slutet den 8 december 1987 i Washington D.C., verkställt 1991, mellan Sovjetunionen och USA om kärnvapennedrustning genom att avskaffa medeldistansrobotar. Avtalet ses ibland som början till slutet på kalla kriget. De robotar som avsågs var landbaserade robotar med 500 km till 5 500 km räckvidd. 

I början av februari meddelade Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu att landet skulle börja utveckla nya medeldistansrobotar som tidigare förbjudits av avtalet. 

Ryssland har meddelat att fokus kommer ligga på landbaserade missilsystem och att utvecklingen kommer pågå under de närmaste två åren. 

Enligt Vladimir Putin finns dock inga planer på att ställa missilsystemen i Europa – om inte USA gör det. 

USA anklagar Ryssland för att ha brutit mot pakten

Att USA skulle dra sig ur avtalet var väntat. Detta eftersom försvarsalliansen Nato anklagar Ryssland för att ha brutit mot pakten – som förbjuder vissa typer av missiler som avlossa från marken. 

– Vi måste förbereda oss på en värld utan INF-pakten, har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare sagt. 

Ryssland nekar dock till att ha brutit mot pakten. 

Förhandlingarna låstes i början av februari och det finns inget som tyder på en öppning längre fram. 

– Olyckligtvis så sker inget framsteg. Hållningen från den amerikanska sidan är väldigt tuff och liknar ett ultimatum, har Sergei Ryabkov, vice utrikesminister i Ryssland, tidigare sagt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.