Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bekräftat: Regeringen backar om skattehöjningar

Magdalena Andersson och Isabella Lövin höll presskonferens. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Annie Lööf. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och Vänsterpartiet har enats om att dra tillbaka två av tre föreslagna skattehöjningar – efter hot om misstroende mot flera ministrar.

Expressen Niklas Svenssons avslöjande tidigare i veckan bekräftas nu av regeringen.

Samtidigt drar alliansen tillbaka sitt misstroendehot.

– Det är en stor vinst för många vanliga arbetstagare, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Finansminister Magdalena Andersson och biståndsminister och vice statsminister Isabella Lövin håller i dag pressträff för att presentera regeringens föreslagna skattehöjningar. 

Tidigare i veckan avslöjade Expressen att man vill dra tillbaka två skattehöjningar – men behålla flygskatten. Anledningen uppges vara på grund av oppositionens hot om att rikta misstroende mot flera ansvariga ministrar.

Uppgifterna bekräftades under morgonen i ett debattinlägg i DN. Med hot om en potentiell regeringskris skriver finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund och V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på DN Debatt att de planerade skatteändringarna stoppas.

Andersson (S): "Skenande karusell"

De två förslag som hamnar i papperskorgen – eller skjuts fram – handlar om förändringar av brytpunkten för statlig inkomstskatt och höjd skatt för småföretag genom förändrade 3:12-regler.

– Vi tänker inte bidra till den här skenande karusellen. Därför har vi nu bestämt att hörsamma de signaler vi fått från riksdagen, och kommer inte lägga fram de föreslagna skattehöjningarna, säger Magdalena Andersson (S) under pressträffen.

Men de rödgröna är samtidigt överens om att gå fram med en modifierad variant av den kritiserade flygskatten i höstens budget. "Klimatet är vår tids ödesfråga och kan inte vänta", skriver de i debattinlägget.

– Det är att ta ansvar för Sverige, klimatet och framtidens trygghet, säger Isabella Lövin (MP) under pressträffen.

Däremot kommer förslaget att justeras så att glesbefolkade områden, dit tåg tills vidare inte är ett realistiskt alternativ, kommer att kompenseras.

Lövin (MP): "Missbrukar misstroendeförklaring"

Det var i mitten av juni som alliansens partiledare meddelade att de är beredda att agera i riksdagen för att stoppa skattehöjningarna, till exempel i form av en misstroendeförklaring. 

"Alliansen kommer i dag att agera gemensamt för att stoppa de tre skattehöjningarna och få regeringen att backa", skrev Centerledaren Annie Lööf då på Twitter. 

Regeringen och Vänsterpartiet beklagar beskedet att dra tillbaka två föreslagna – och beskyller samtidigt oppositionen för att vara oansvariga när de riktar hot om misstroende. Det urholkar innebörden, menar Isabella Lövin.

– Det är ett missbruk vars ändamål är att skapa oreda och kaos, säger hon under pressträffen.

Busch Thor (KD): "Stor vinst"

Alliansen har efter beslutet meddelat att de drar tillbaka sitt misstroendehot.

– Det är en stor vinst för många vanliga arbetstagare, som barnmorskor och poliser, att man inte nu får en höjd skatt, och för Sveriges företagare. Sedan är det självklart dåligt att det blir en flygskatt, men de har ändå lyssnat till vår kritik, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Vad säger du om kritiken som framfördes i dag om att oppositionen missbrukat misstroendevotum?

– Jag kan hålla med om att det är ett nytt sätt att använda misstroendevotumet på, men det är ganska makalöst att finansministern uttrycker att folkviljan i Sveriges riksdag är en karusell eller en cirkus. Har man en majoritet emot sig är det ingen cirkus, det är god demokratisk ordning. 

Du säger att det är ett nytt sätt att använda misstroendevotum på – kommer vi att få se den metoden oftare?

– Jag hoppas inte det. 

Även Centerpartiets Annie Lööf skriver på Twitter att beslutet är "en stor seger för alliansen".

https://twitter.com/annieloof/status/901339215581114372

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!