Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekräftat: Handgranat mot polisbuss i Tumba

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tekniker hittade 105 hål i polisbussen som utsattes för granatattacken i Tumba.
Det var i Tumba i Stockholm som någon eller några kastade en handgranat mot en polisbuss.

Det var en skarpladdad handgranat som kastades mot en polisbuss i Tumba under natten till i fredags.

Splittergranaten är av modell M75, samma modell som har använts vid sprängningar i Malmö under året.

Tekniker har hittat 105 hål i polisbussen – och endast lyckliga tillfälligheter ledde till att de fyra poliserna klarade sig oskadda.

Under natten till fredagen kallades en extra polisresurs in för att bevaka ett område i Tumba efter larm om en brand utanför polisstationen och stenkastning mot polisens personal.

Det var när den extrainkallade polisbussen bevakade ett gatuhörn som en kraftfull explosion inträffade en och en halv meter från där den stod parkerad.

Nu – efter en teknisk undersökning – kan polisen bekräfta att det rörde sig om en skarpladdad handgranat.

– Det är en granat av modell M75. Enligt de uppgifter jag har fått så förekommer den på Balkan och har den hittats i kriminella kretsar i Sverige och sprängts nere i Malmö bland annat, säger Palle Nilsson, kommenderingschef.

Granaten innehåller ett stort antal små stålkulor som sprids med dödlig kraft när granaten detoneras. Polisens tekniker har hittat 105 hål från sådana kulor i polisfordonet och ytterligare ett stort antal i anslutning till bussen.

Hjälp från riksplan

– Av lyckliga omständigheter, bland annat att bussen hade en viss typ av plåt och fönsterrutor, så skadades inga personer i bussen, säger Palle Nilsson.

Polisen söker nu hjälp från kolleger på riksplanet för att få mer information om var granaten kan komma ifrån och vilka som eventuellt kan ha haft den i sin ägo.

Ärendet är väldigt högprioriterat hos polisen men man har ännu inte nått fram till någon skäligen misstänkt gärningsman. Trots detta är Palle Nilsson är övertygad om att man kommer att nå fram till de skyldiga.

– Om man tror att man genom våld kan få bort oss, då har man gjort en missbedömning. Det leder till att vi intensifierar vårt arbete mot de här personerna, säger han och fortsätter:

"Kommer att hitta dem"

– Vi kommer att hitta dem. Vi kommer att få reda på vilka det är och sedan göra allt för att det ska räcka hela vägen till lagföring. Men hur vi jobbar kommer jag inte gå in på än så länge, säger Palle Nilsson.

En granatdetonation under sämre omständigheter skulle kunna ha inneburit fara för livet för poliserna, och händelsen rubriceras nu som försök till mord.

Utan att veta exakt vem som är skyldig till mordförsöket så har polisen god kännedom om människor som brukar agera i området, samma människor som man under torsdagskvällen åkte ut för att bemöta efter larm om brand och stenkastning. Genom att kartlägga de människorna hoppas man kunna hitta fram till ett eventuellt motiv till attacken.

– Vi har en tydlig bild över vilka personer som brukar agera i det området. Vi tittar på ärenden där personer har begått kriminella handlingar där poliser har gjort ingripanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.