Tekniker hittade 105 hål i polisbussen som utsattes för granatattacken i Tumba.Tekniker hittade 105 hål i polisbussen som utsattes för granatattacken i Tumba.

Tekniker hittade 105 hål i polisbussen som utsattes för granatattacken i Tumba. 

Det var i Tumba i Stockholm som någon eller några kastade en handgranat mot en polisbuss.Det var i Tumba i Stockholm som någon eller några kastade en handgranat mot en polisbuss.
Det var i Tumba i Stockholm som någon eller några kastade en handgranat mot en polisbuss.

Bekräftat: Handgranat mot polisbuss i Tumba

Publicerad

Det var en skarpladdad handgranat som kastades mot en polisbuss i Tumba under natten till i fredags.

Splittergranaten är av modell M75, samma modell som har använts vid sprängningar i Malmö under året.

Tekniker har hittat 105 hål i polisbussen – och endast lyckliga tillfälligheter ledde till att de fyra poliserna klarade sig oskadda.

Under natten till fredagen kallades en extra polisresurs in för att bevaka ett område i Tumba efter larm om en brand utanför polisstationen och stenkastning mot polisens personal.

Det var när den extrainkallade polisbussen bevakade ett gatuhörn som en kraftfull explosion inträffade en och en halv meter från där den stod parkerad.

Nu – efter en teknisk undersökning – kan polisen bekräfta att det rörde sig om en skarpladdad handgranat.

– Det är en granat av modell M75. Enligt de uppgifter jag har fått så förekommer den på Balkan och har den hittats i kriminella kretsar i Sverige och sprängts nere i Malmö bland annat, säger Palle Nilsson, kommenderingschef.

Granaten innehåller ett stort antal små stålkulor som sprids med dödlig kraft när granaten detoneras. Polisens tekniker har hittat 105 hål från sådana kulor i polisfordonet och ytterligare ett stort antal i anslutning till bussen.

Hjälp från riksplan

– Av lyckliga omständigheter, bland annat att bussen hade en viss typ av plåt och fönsterrutor, så skadades inga personer i bussen, säger Palle Nilsson.

Polisen söker nu hjälp från kolleger på riksplanet för att få mer information om var granaten kan komma ifrån och vilka som eventuellt kan ha haft den i sin ägo.

Ärendet är väldigt högprioriterat hos polisen men man har ännu inte nått fram till någon skäligen misstänkt gärningsman. Trots detta är Palle Nilsson är övertygad om att man kommer att nå fram till de skyldiga.

– Om man tror att man genom våld kan få bort oss, då har man gjort en missbedömning. Det leder till att vi intensifierar vårt arbete mot de här personerna, säger han och fortsätter:

"Kommer att hitta dem"

– Vi kommer att hitta dem. Vi kommer att få reda på vilka det är och sedan göra allt för att det ska räcka hela vägen till lagföring. Men hur vi jobbar kommer jag inte gå in på än så länge, säger Palle Nilsson.

En granatdetonation under sämre omständigheter skulle kunna ha inneburit fara för livet för poliserna, och händelsen rubriceras nu som försök till mord.

Utan att veta exakt vem som är skyldig till mordförsöket så har polisen god kännedom om människor som brukar agera i området, samma människor som man under torsdagskvällen åkte ut för att bemöta efter larm om brand och stenkastning. Genom att kartlägga de människorna hoppas man kunna hitta fram till ett eventuellt motiv till attacken.

– Vi har en tydlig bild över vilka personer som brukar agera i det området. Vi tittar på ärenden där personer har begått kriminella handlingar där poliser har gjort ingripanden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag