Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bekräftat: Danmark får en S-regering

Mette Frederiksen, ledare för danska Socialdemokraterna. Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter förhandlingar i natt står det klart att Danmark får en S-regering, skriver Berlingske.

Mette Frederiksen blir statsminister i en minoritetsregering med stöd från Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Mette Frederiksen, partiledare för danska Socialdemokraterna, bekräftade strax före midnatt att regeringsförhandlingarna avslutats och att en överenskommelse nåtts.

– Det är med stor glädje som vi efter tre veckors förhandlingar har en majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering i Danmark, säger Mette Frederiksen, enligt Berlingske.

Danmark höll den 5 juni val till folketinget. Socialdemokraterna backade men lyckades tillsammans med partierna Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten samla en majoritet i parlamentet. 

Men det var oklart hur en regering skulle se ut – och vad de andra partierna skulle kräva i utbyte för sitt stöd.

Mette Frederiksen blir statsminister i Danmark

Nu står det klart att Danmark från en ren S-regering med Mette Frederiksen som statsminister. På onsdagen kommer hon att besöka drottning Margrethe för att formellt anhålla om att bilda regering.

– Jag går till majestäten i morgon, sa Frederiksen när hon sent på natten mötte pressen utanför Landstingssalen på Christiansborg i Köpenhamn.

De fyra partierna har de senaste veckorna förhandlat om flera politiska frågor och bland annat kommit överens om skatte- och migrationsfrågor.

Men det finns ännu ingen detaljerad budget, skriver BT.

– Det är något som vi kommer att förhandla. Från SF:s sida har vi föreslagit en rad skatter. Vi har inte kommit hela vägen fram, säger Pia Olsen Dyhr, partiledare för Socialistisk Folkeparti, enligt tidningen.