Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekräftat: Danmark får en S-regering

Mette Frederiksen, ledare för danska Socialdemokraterna. Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter förhandlingar i natt står det klart att Danmark får en S-regering, skriver Berlingske.

Mette Frederiksen blir statsminister i en minoritetsregering med stöd från Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Mette Frederiksen, partiledare för danska Socialdemokraterna, bekräftade strax före midnatt att regeringsförhandlingarna avslutats och att en överenskommelse nåtts.

– Det är med stor glädje som vi efter tre veckors förhandlingar har en majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering i Danmark, säger Mette Frederiksen, enligt Berlingske.

Danmark höll den 5 juni val till folketinget. Socialdemokraterna backade men lyckades tillsammans med partierna Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten samla en majoritet i parlamentet. 

Men det var oklart hur en regering skulle se ut – och vad de andra partierna skulle kräva i utbyte för sitt stöd.

Mette Frederiksen blir statsminister i Danmark

Nu står det klart att Danmark från en ren S-regering med Mette Frederiksen som statsminister. På onsdagen kommer hon att besöka drottning Margrethe för att formellt anhålla om att bilda regering.

– Jag går till majestäten i morgon, sa Frederiksen när hon sent på natten mötte pressen utanför Landstingssalen på Christiansborg i Köpenhamn.

De fyra partierna har de senaste veckorna förhandlat om flera politiska frågor och bland annat kommit överens om skatte- och migrationsfrågor.

Men det finns ännu ingen detaljerad budget, skriver BT.

– Det är något som vi kommer att förhandla. Från SF:s sida har vi föreslagit en rad skatter. Vi har inte kommit hela vägen fram, säger Pia Olsen Dyhr, partiledare för Socialistisk Folkeparti, enligt tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.