Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bekräftas i dag: Sofia får titeln prinsessa

Kungahuset meddelade i dag att Sofia får titeln prinsessa. Foto: Bresciani/Tt Claudio
Trio i prinsessor. Sofia (som snart får titeln) tillsammans med kronprinsessan Victoria och lilla prinsessan Estelle. Foto: Bresciani/Tt Claudio

Sofia Hellqvist blir prinsessa av Sverige.

Det meddelar hovet i en kommuniké, och bekräftar därmed Expressens avslöjande från tidigare i veckan.

Kungen har utsett Sofia Hellqvist, prins Carl Philips blivande maka, till prinsessa av Sverige.

Hovet meddelade nyheten, som avslöjades av Expressen tidigare i veckan, efter det att lysningen för prinsparet ägt rum i Slottskyrkan i Stockholm.

"Hans Majestät Konungen har beslutat att Fröken Sofia Hellqvist, sedan hon har förmälts med H.K.H. Prins Carl Philip, skall upptas i det Kungl. Huset och därmed bära titeln H.K.H. Prinsessan Sofia, Hertiginna av Värmland", står det i en kommuniké på hovets hemsida.

Det är kungen själv som bestämmer titeln och Expressens Johan T Lindwall kunde tidigare i veckan berätta att kungen redan då hade bestämt sig.

Då var uppgifterna osäkra kring när bekräftelsen av titeln skulle komma, men det var alltså i dag som nyheten meddelades av hovet.

Krävde uppoffringar

Beslutet ska, enligt uppgifter till Expressen, inte ha varit svårt för kungen att fatta. Det stod klart mycket tidigt, men har krävt mycket uppoffringar från Sofia Hellqvist.

Tidigare har Expressen kunnat avslöja att Sofia Hellqvist avvecklar sitt jobb i sin organisation Project Playground, där hon hjälper utsatta barn i Sydafrika. Det ska vara för att hon ska kunna koncentrera sig till 100 procent på att vara prinsessa.

Chris nobbade prinstiteln

När kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 fick Daniel sin prinstitel. Det blev känt och bekräftat av kungen redan vid deras förlovning. Men vid lysningen fick han också titeln HKH, Hans Kungliga Höghet. Det var då unikt. Bara en man född som prins hade haft den titeln tidigare.

Chris O'Neill var erbjuden att bli prins i samband med bröllopet med prinsessan Madeleine 2013, men avböjde för att kunna fortsätta med sin affärsverksamhet.