En visualiserad bild av gravitationsvågorna. Foto: TTEn visualiserad bild av gravitationsvågorna. Foto: TT
En visualiserad bild av gravitationsvågorna.  Foto: TT
Albert Einstein.Albert Einstein.
Albert Einstein.

Bekräftar Einsteins gravitationsteori

Publicerad

För 100 år sedan förutspådde Albert Einstein att gravitationsvågor fanns.

Nu har de kunnat observerats, uppger Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory.

Den revolutionerande upptäckten är ett enormt genombrott inom forskningen.

Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, höll en presskonferens på torsdagseftermiddagen och kunde presentera resultaten från forskningen.

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, inledde Ligo-chefen David Reitze, rapporterar TT.

Ger helt ny fakta

Gravitationsvågorna öppnar upp för ny forskning eftersom vågorna bär med sig information från deras källa. Det innebär att forskare ges en chans att finna information om delar av universum som de tidigare inte kunnat undersöka.

Dessa vågor som ska ha observerats ska komma från två svarta hål som krockade för 1,3 miljarder år sedan. Vågorna ska komma från de sista ögonblicken innan de två hålen kolliderade någonstans i södra hemisfären, rapporterar USA Today.

De två hålen ska ha färdats närmare varandra i en spiralrörelse under miljarder år och skapat gravitationsvågor när de kom närmare varandra, uppger tidningen. Forskare vet i dagsläget mycket lite om svarta hål, skriver USA Today, men upptäckten av dessa gravitationsvågor gör att det går att undersöka dem närmre.

100 år gammal teori

Under årtionden har forskare letat efter vågorna och tidigare har forskare även trott sig ha hittat indirekta bevis på att vågorna finns. Det var Albert Einstein som först förutspådde vågornas existens år 1916. De ingick i hans tankar kring relativitetsteorin. Upptäckten av gravitationsvågorna uppges vara bevis för att Albert Einstein hade rätt i sin teori.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag