Bekräftar Einsteins gravitationsteori

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En visualiserad bild av gravitationsvågorna.
Foto: TT
Albert Einstein.

För 100 år sedan förutspådde Albert Einstein att gravitationsvågor fanns.

Nu har de kunnat observerats, uppger Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory.

Den revolutionerande upptäckten är ett enormt genombrott inom forskningen.

Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, höll en presskonferens på torsdagseftermiddagen och kunde presentera resultaten från forskningen.

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, inledde Ligo-chefen David Reitze, rapporterar TT.

Ger helt ny fakta

Gravitationsvågorna öppnar upp för ny forskning eftersom vågorna bär med sig information från deras källa. Det innebär att forskare ges en chans att finna information om delar av universum som de tidigare inte kunnat undersöka.

Dessa vågor som ska ha observerats ska komma från två svarta hål som krockade för 1,3 miljarder år sedan. Vågorna ska komma från de sista ögonblicken innan de två hålen kolliderade någonstans i södra hemisfären, rapporterar USA Today. 

De två hålen ska ha färdats närmare varandra i en spiralrörelse under miljarder år och skapat gravitationsvågor när de kom närmare varandra, uppger tidningen. Forskare vet i dagsläget mycket lite om svarta hål, skriver USA Today, men upptäckten av dessa gravitationsvågor gör att det går att undersöka dem närmre.

100 år gammal teori

Under årtionden har forskare letat efter vågorna och tidigare har forskare även trott sig ha hittat indirekta bevis på att vågorna finns. Det var Albert Einstein som först förutspådde vågornas existens år 1916. De ingick i hans tankar kring relativitetsteorin. Upptäckten av gravitationsvågorna uppges vara bevis för att Albert Einstein hade rätt i sin teori.

Vad är gravitationsvågor?

Vad är de för något?

För 1,3 miljarder år sedan kolliderade två svarta hål. Precis innan de krockade skapade de dessa gravitationsvågor, som nu har upptäckts. Deras existens förutspåddes av Albert Einstein redan 1916.

Varför är detta så viktigt?

Innan har forskarna inte vetat så mycket om svarta hål. De har inte heller vetat säkert om de existerat, då de är svåra att upptäcka. Men gravitationsvågor härrör från svarta hål och de går att undersöka. De tros också bära på mycket information om just svarta hål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.