Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildts hårda kritik mot ubåtsavslöjandet

Foto: MIKAEL SJÖBERG / MIKAEL SJOBERG EXP EXPRESSEN
Den ”bekräftade ubåten” 2014 visar sig vare en signal från SMHI:s havsboj i Östersjön, skriver SvD.Foto: SMHI / SMHI
Foto: MIKAEL SJÖBERG / MIKAEL SJOBERG EXP EXPRESSEN

En intensiv ubåtsjakt pågick 2014 – men ett viktigt bevis, signalen som tolkades som en en kränkande ubåt, kom från en signal till en havsboj, avslöjar Svenska Dagbladet. 

Flera försvarsexperter slår dock fast att en kränkning har skett. De får medhåll från Carl Bildt:

– Enstaka indikationer värderas ofta upp eller ner i mer noggrann analys, men det är den sammanfattade analysen som är avgörande, skriver den tidigare utrikesministern på Twitter.

För fem år sedan slog ÖB Sverker Göransson fast att en mindre ubåt kränkt svenska vatten – medan ”Operation Örnen” pågick. 

– Jag skulle inte göra detta konstaterande om jag inte var helt säker, sa Göransson. 

Regeringen var övertygad om att en ubåt hade varit inne på svenskt territorium: 

– Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel, förklarade statsminister Stefan Löfven (S). 

SvD:s reporter Jonas Gummesson avslöjar nu att det som uppfattades som ljud från en kränkande ubåt i själva verket var en havsboj från SMHI. Uppgifterna kommer från en person med insyn, som av hänsyn till sekretessen uttalar sig anonymt.

Experterna: Svenskt vatten kränktes

Samtidigt hävdar flera försvarsexperter fortsatt att det är ställt utom rimligt tvivel att en kränkning av svenskt inre vatten skett.

I en slutrapport till regeringen har Försvarsmakten samlat flertalet observationer och kommit till slutsatsen att ”den samlade mängden observationer i området ger en mycket hög konfidensgrad”.

– Slutrapporten om fastställd kränkning är dessutom överlämnad till regeringen efter tusentals timmar analysarbete, skriver försvarsanalytikern Johan Wiktorin på Twitter.

Carl Begqvist, försvarsbloggaren ”Wiseman”, skriver:

– Undervattenskränkningen är, trots att detta bevis är borta, fortsatt fastställd bortom allt rimligt tvivel.

”Wiseman”, liksom flera andra försvarsexperter och personer kopplade till Försvarsmakten, är kritisk mot att Svenska Dagbladets rubricering av avslöjandet och att helhetsbilden uppfattas som att man får bilden av att ingen kränkning har skett. 

Han får medhåll från tidigare utrikesministern Carl Bildt.

– Bara att hålla med kritiken av slapp journalistik. Enstaka indikationer värderas ofta upp eller ner i mer noggrann analys, men det är den sammanfattande analysen som är avgörande, skriver han på Twitter.

M-kollegan Gunnar Hökmark twittrar:

– Det är allvarligt att svenska media som i ett löpband utan kritisk granskning nu ägnar sig åt desinformation kring händelser som är viktiga för svensk säkerhetspolitik och som är ett skolexempel på hur främmande makt vill skapa osäkerhet om vad som hänt,

Ljudsignalen tolkades som en kränkande ubåt

Enligt Svenska Dagbladet så felrapporterades bojen i Östersjön hösten 2014, den var skadad och kablar och temperaturmätare hängde lösa i vattnet.

Ett bärgningsfartyg, M/S Fyrbyggaren, från Sjöfartsverket skickades ut för att ta upp bojen. Bärgningsfartyget använde sig av en sändare som skickar en signal till bojen, som aktiverar en motordriven krok som gör att bojen kommer upp till ytan.

En svensk ubåt som låg flera mil söderut plockade upp ljudsignalen och tolkade den som en signal från en kränkande ubåt inåt land. 

– Ubåten lyssnade inåt mot land för att upptäcka om det var någonting som var på väg ut på öppet vatten. Då hördes det där ljudet och då misstog man sig och kopplade inte att ljudkällan fanns åt ett annat håll. Det visste man inte då, men den här inspelningen lurade alla till en början, säger en person med god inblick till SvD. 

Det dröjde till i maj 2015 innan ljudet hade spårats till havsbojens signalsystem och en kränkande ubåt uteslutits, innan försvarsledning och regeringen informerades. 

Det hade då redan fattats beslut om att förstärka resurser och anslag med 10 miljarder kronor, rapporterar SvD

”Det jag kan säga är att Försvarsmakten står fast vid resultatet av den slutliga analysen från september 2015, nämligen att det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014 men att någon nationalitetsbestämning inte kunnat göras”, skriver Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Se DN:s film från 2018 visar den då misstänkta ubåten. Flera vittnen kunde berätta om att de sett farkosten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.