Enligt diagnosen är den norske terroristen Anders Behring Breivik paranoid schizofren och kan därmed dömas till tvångsvård livet ut. Foto: Scanpix Norway
Enligt diagnosen är den norske terroristen Anders Behring Breivik paranoid schizofren och kan därmed dömas till tvångsvård livet ut. Foto: Scanpix Norway

Behring Breivik kan dömas till livstids tvångsvård

Publicerad
Uppdaterad
Diagnosen på Anders Behring Breivik är paranoid schizofren.
Enligt åklagare kan han nu dömas till tvångsvård - resten av hans liv.
- Så länge den dömde är en fara för allmänheten kan tvångsvården fortgå livet ut, säger åklagaren Inga Bejer Engh.
Anders Behring Breivik var psykiskt sjuk under gärningarna och under rättpsykiatrikernas undersökning av honom.
Därför kan han nu inte dömas till fängelse eller förvar – men däremot till tvångsvård under resten av hans liv.
– Han är så allvarligt psykiskt sjuk att det inte går att döma honom till fängelse, säger åklagaren Inga Bejer Engh.
Rättsrapporten blir inte tillgänglig för offentligheten, men på tisdagens presskonferens lästes delar ur den upp.

Schizofren

Enligt rapporten är Anders Behring Breivik paranoid schizofren. Hur länge han haft den diagnosen kunde inte åklagarna på presskonferensen svara på.
Enligt åklagarna har Breivik själv inte fått reda på att han är sjuk.
– Vad jag vet har han inte fått reda på det. Det får advokaten sedan svara på, säger Inga Bejer Engh.
Breivik har enligt rapporten levt i sitt eget bisarra universum.
– Han ser sig själv som den mest perfekta riddaren sedan andra världskriget. Och han tror att hans organisation, Knight Templer, ska ta över Europa. Han ser sig också som en framtida regent i Norge, säger åklagaren Svein Holden.

Kan sitta livet ut

Var tredje år går man igenom en person som dömts till tvångsvård. Det avgörande i bedömningen är om den dömde fortfarande är en fara för allmänheten.
– Tvångsvården kan fortgå livet ut om den dömdes anses vara en fortsatt fara för samhället, säger Inga Bejer Engh.
I går rapporterade NRK att Anders Behring Breivik utnyttjades sexuellt som barn, något som hans advokat Geir Lippestad tillbakavisade. Under presskonferensen ställdes en fråga om Breiviks barndom påverkat resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen. Det kunde inte åklagarna svara på.
Nu ska en särskild kommission gå igenom rättsrapporten, den genomgången hoppas bli klar före jul. Då de två sakkunniga i rapporten, psykiatrikerna Synne Sørheim och Torgeir Husby, var helt överens i rapporten är det inte troligt att rapportens slutresultat kommer att ändras.
Rättegången mot Breivik hålls i april nästa år som planerat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag