Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Behöver nytt hjärta – nobbas för vaccinvägran

Senaste nyheterna med Expressen TV
Tvåbarnspappan DJ Ferguson är i desperat behov av ett nytt hjärta.
Foto: Privat
Tvåbarnspappan DJ Ferguson är i desperat behov av ett nytt hjärta.
Foto: Facebook

Tvåbarnspappan DJ Ferguson är i desperat behov av ett nytt hjärta – men han kommer inte att få det trots att hans familj hävdar att han står först i kön för en transplantation.

Orsaken: Han vägrar vaccinera sig mot covid.

– Tiden håller på att rinna ut, säger hans pappa David Ferguson till CBS Boston.

DJ Ferguson, 31, behöver ett nytt hjärta. Han har därför stått i kön för en hjärttransplantation på Brigham and Women’s-sjukhuset i Boston, USA. Familjen säger att DJ Ferguson nu står först i kön – men han kommer ändå inte att få något hjärta.

Eftersom DJ Ferguson vägrar vaccinera sig mot covid har sjukhuset valt att ta bort honom från kön.

– Det är emot allt han står för, han tror inte på det. De har en policy om detta och eftersom han vägrar ta sprutan har de tagit bort honom från kön för hjärttransplantation, säger hans pappa David Ferguson till CBS Boston och fortsätter:

– Min son står vid dödens rand för att han är principfast, han har nått sin gräns.

”Det är hans kropp, det är hans val”

Brigham and Women’s-sjukhuset hänvisar till att forskning visar att transplantationspatienter löper betydligt större risk att dö av covid jämfört med andra patienter.

”Vaccinet mot covid-19 är en av flera faktorer som vi ställer krav på för att kunna skapa bästa möjliga chans för en lyckad operation och patientens överlevnad”, skriver sjukhuset i ett uttalande.

Sjukhuset tillbakavisar också att man kan ”stå först i kön” för en hjärttransplantation eftersom många olika faktorer spelar in när det gäller vem som får organen, rapporterar New York Post. En talesperson för sjukhuset säger till tidningen att man gör allt för att fördela de organ som blir tillgängliga till de patienter som har störst chans att överleva.

David Ferguson säger att man försöker titta på alternativ men fruktar att sonen är för svag för att kunna flyttas.

– Det är hans kropp, det är hans val, säger David Ferguson.

Sjuksköterskan låtsades vaccinera patienter mot covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.