Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Behöver inte Håkan Juholts medlidande"

SVT-journalisten Margit Silberstein och professorn Tommy Möller. Foto: Kalle Assbring

Nu kommenterar för första gången Håkan Juholt SVT-journalisten Margit Silbersteins och professorn Tommy Möllers bok.

"Jag tycker synd om författaren som blivit lurad och jag tycker synd om de "säkra källor" som föder henne", skriver han på Facebook.

– Jag behöver inte Håkan Juholts medlidande, säger Margit Silberstein till Expressen.se.

I dagarna släpps boken "En marsch mot avgrunden: socialdemokratins svarta år" av SVT-journalisten Margit Silberstein och Tommy Möller, professor i statsvetenskap. I boken presenteras en ny bild av spelet kring hur Håkan Juholt tillsattes som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Enligt Silberstein, som i arbetet med sin bok pratat med en rad källor och tunga S-politiker tillsattes Juholt under stort inflytande av Pär Nuder, tidigare finansminister. Hans motiv ska enligt boken ha varit att hämnas på Mona Sahlin efter att hon petade honom från posten som ekonomisk-politisk talesperson 2008.

"Kränkande uppgifter"

Det har Nuder starkt tillbakavisat.

”Jag måste säga att jag häpnar. Om de osanna och kränkande uppgifterna som återges stämmer överens med innehållet i boken överväger jag att anmäla författarna för förtal”, skrev han i ett mejl till Dagens Nyheter.

Nu ger sig huvudpersonen Håkan Juholt själv in i debatten kring boken. I ett inlägg på Facebook beskyller han Margit Silberstein för att ljuga.

"Aldrig aktuellt"

"Började läsa en nyutkommen bok i dag. Redan i de inledande sidorna hävdade författaren att jag: 1. Krävt att få vara första namn på listan till förra EU-valet, 2. Blivit lovad av Mona Sahlin att bli partisekreterare, 3. Övertalats av Pär Nuder att bli ordförande. Då jag vet att alla dessa uppgifter är lögn och förbannad dikt, fanns ingen anledning att läsa vidare. Jag tycker synd om författaren som blivit lurad och jag tycker synd om de "säkra källor" som föder henne", skriver han på Facebook.

Margit Silberstein tar kritiken med ro:

– Jag behöver inte Håkan Juholts, eller någon annans, medlidande över huvudtaget, säger hon och fortsätter:

– Antingen läser Håkan Juholt slarvigt eller också vanställer han sanningen. Till exempel så har jag inte skrivit att han har blivit lovad att bli partisekreterare, utan tvärtom. Mona Sahlin säger att det aldrig har varit aktuellt. I övrigt kan jag bara upprepa det jag har sagt förut, jag är trygg med den bok som Tommy och jag har skrivit.

Håkan Juholt står fast vid att uppgifterna i boken som han refererar till i Facebook-inlägget är felaktiga.

– Jag läser inte hennes bok slarvigt. Det är hon som är slarvig med sanningen. Uppgiften att "Håkan Juholt säger att Mona Sahlin har lovat honom en partisekreterartjänst" är felaktigt, säger Håkan Juholt till Expressen.se.

Han fortsätter:

– Jag förstår att Margit (Silberstein) inte vill ha mitt medlidande men jag tycker att det är sorgligt att hon har blivit så förd bakom ljuset. Jag tycker att det är tragiskt. Jag kan styrka att jag aldrig någonsin begärde att bli etta på EU-vallistan för Marita (Ulvskog) var redan utsedd.

Vad säger du uppgiften att Pär Nuder övertalade dig att bli ordförande?

– Jag önskade att Nuder skulle bli ordförande. Från det att jag förstod att han inte ville bli ordförande hade vi ingen som helst kontakt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!