Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Behöver inte göra det till en motsättning"

Foto: Ernest Goh

Moderaterna vill få svenska ungdomar att spela mindre tv- och datorspel - för att bli bättre i skolan.

Men Sydkorea - där datorspelare hyllas som idrottsstjärnor - placerade sig som femte bästa land i världen i den senaste Pisa-undersökningen.

– Det finns en stor skillnad. Det är, att både i Sydkorea och i Finland, kan man konstatera att de läser mer läxor, säger Tomas Tobé, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, till Expressen.se.

Pisa-undersökningen

1. Shanghai (Kina)

2. Singapore

3. Hong Kong

4. Taiwan

5. Sydkorea

12.Finland

38. Sverige

Moderaterna vill få skolbarn att läsa läxor i stället för att spela tv-spel.

I TV4 Nyheterna på tisdagskvällen sa partiets skolpolitiske talesperson Tomas Tobé att han vill ha "handslag med alla föräldrar" om att begränsa ungdomars spelvanor.

Men uttalandet kritiseras av företrädare för Dataspelsbranschen.

– Man behöver väl inte göra det till en motsättning mellan att läsa läxor och spela spel. Tvärtom så finns det många exempel på att spel har positiva inlärningseffekter och är en del av lösningen och inte en del av problemet, säger Pär Strömbäck, talesperson för organisationen Dataspelsbranschen.

Sydkorea har flera år i rad har legat i toppen av Pisa-undersökningen och hamnade på femte plats i den senaste undersökningen där Sverige hamnade på plats 38.

"Stor skillnad"

Samtidigt är Sydkorea ett av de länder där datorspelande är som störst. Sydkoreanen Lee "Jaedong" Jae Dong är den spelare som tjänar bäst och de bästa Starcraft-spelarna hyllas som superstjärnor och matcher sänds på vanlig tv. Och Finland, som är bäst i Europa i den senaste Pisa-undersökningen, har en liknande spelkultur som Sverige.

– Det finns en stor skillnad. Det är att både i Sydkorea och i Finland kan man konstatera att de läser mer läxor. De har en helt annan inställning till skolan. Vi vill få igen en diskussion om att vi måste värdera upp skolan, säger Tomas Tobé.

Om kritiken om att spel faktiskt kan hjälpa inlärningen säger Tobé:

– Moderaterna är positiva till modern teknik i skolan och spel som kan fungera som pedagogiska läroverktyg. Men det här handlar om spelande som många föräldrar kan känna igen sig i, det vill säga en daglig kamp om hur mycket framför allt pojkar spelar varje dag. Det är framför allt pojkarnas resultat som faller väldigt dramatiskt.

 

Fotnot: Det kan också vara värt att notera att Sverige – på plats 38 i totalrankningen i Pisa-undersökningen – håller platserna 10 till 14 på världsrankingen i mest intjänat i e-sport.

Se här:

http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/03/pisa-results-country-best-reading-maths-science#zoomed-picture

Och här:

http://www.esportsearnings.com/players

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!