Behandlades med elchocker – har glömt bort sin barndom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
19-åriga Emilia Lindman från Avesta är kluven inför metoden.
Foto: Privat
Hon har glömt bort stora delar av sin barndom.
Foto: Privat

19-åriga Emilia Lindman från Avesta minns inte längre stora delar av sin barndom.

Minnena suddades ut i samband med att hon behandlades med ECT för sin depression.

Nu vill hon uppmana andra att tänka igenom riskerna innan de gör samma sak.

– Det känns som att jag är en helt annan person, säger hon.

Att behandla depressioner med elchocker, vanligen kallad ECT-behandling, har länge varit omdiskuterat. Debatten blev stor efter ett inslag i SVT:s "Uppdrag granskning" år 2009 om personer som lidit av bestående minnesförlust efter behandlingen, och sedan dess har riklinjerna för behandlingen setts över.

Trots att man informeras om bieffekten är det lätt att förbise att man kan drabbas av minnesstörningar. Det menar 19-åriga Emilia Lindman från Avesta.

Depressionen hade smugit sig på under uppväxten. Den blev allt djupare, och när medicineringen inte fungerade föreslog läkarna att Emilia skulle behandlas med ECT. 

– De gav det som ett förslag och jag gick med på det. Läkarna sa att det var en väldigt liten chans att man får minnesstörningar, så jag trodde inte att det skulle bli så här, säger hon.

Svårt att minnas sitt eget liv 

Emilia inledde behandlingen i april 2016 och avslutade den början av 2017. Sedan dess har hon haft svårt att minnas stora delar av sitt liv – men var hela tiden övertygad om att hennes minnen skulle komma tillbaka.

När det nu gått nio månader sedan den senaste behandlingen inser Emilia att minnesstörningarna antagligen är permanenta. När hon läser sin dagbok från depressionstiden känner hon inte längre igen sig själv.

– Jag kommer inte ihåg att jag har tänkt de här tankarna. Det känns som att jag är en helt annan person, säger Emilia.

På gott och ont, menar hon. Efter behandlingen är hon trots allt inte längre deprimerad.

– Jag är väldigt kluven. Jag mår bättre psykiskt och har kommit ur min depression, jag vet inte om jag hade det utan behandlingen. Jag tappar hellre minnet och mår bra än att komma ihåg allting. Samtidigt är det jättejobbigt att inte minnas saker.

Framför allt är det i vardagliga sammanhang som minnesstörningarna drabbar Emilia.

– Jag gick vårdprogrammet i gymnasiet och jag minns inte vad jag läste. Det känns som bortkastad tid. Sedan är det otroligt pinsamt när man sitter och pratar med någon, och inte minns saker de pratar om. För vissa berättar jag att jag inte kommer ihåg, för andra spelar jag med och låtsas som ingenting.

Experten: "ECT kan vara livräddande" 

Sofia Rydgren Stale, specialist i allmänpsykiatri, säger att minnesstörningar, i de flesta fall lindriga och övergående, är en känd form av biverkningar hos patienter som behandlats med ECT. 

Trots det är ECT en effektiv behandling av depression som hon själv skulle rekommendera i allvarliga fall. 

– Som läkare har jag många gånger suttit i de här diskussionerna om ECT, om man bör välja det eller inte. Det är ju oerhört tråkigt om man utvecklar biverkningar, eller allvarliga biverkningar, men samtidigt är det en behandlingsmetod som är oerhört effektiv. Jag skulle själv inte tveka att genomgå ETC om jag drabbades av en svår depression. Det kan vara livräddande för många personer. 

Socialstyrelsen skrev i en rapport förra året att vissa patienter som behandlats med ETC beskrivit att de upplevt långvariga minnesstörningar efteråt. 

Inför rapporten tog Socialstyrelsen del av ett hundratal berättelser från patienter. 

"Patienterna berättar oftast om långvariga minnesstörningar, bristande information om biverkningar och ett dåligt bemötande från vården", skriver Socialstyrelsen i rapporten.

Enligt rapporten behandlades nästan 4 000 personer med ECT år 2013. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.