Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begler säger upp sig – går till friskolekoncernen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ann–Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan och Skolinspektionen
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu säger Ann-Marie Begler upp sig för att ta plats i friskolekoncernens styrelse.

Begler, tidigare chef för Försäkringskassan och Skolinspektionen, ville stanna kvar i regeringskansliet – men när regeringen sa nej till att ha Academedia som bisyssla, valde Begler att lämna sitt uppdrag. 

– En del har beskrivit det som att jag har bytt sida, säger hon till Svenska Dagbladet

Det var för två och ett halvt år sedan som Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör för Försäkringskassan. 

Trots uppsägningen har hon de senaste åren fortsatt sin roll som generaldirektör men utan en myndighet att basa över, och därmed hamnat på det som ibland kallas för ”elefantkyrkogården”, skriver SvD. 

Tidigare i höst ansökte hon om att få ha en plats i friskolekoncernen Academedias styrelse som bisyssla – men fick nej av regeringen, som bedömde att det kunde skada regeringskansliets anseende. 

Och nu berättar Begler för SvD, att hon säger upp sig från regeringskanslier om hon blir invald till Academedias styrelse. 

Begler: ”Kunskap att ge varandra”

Begler var Skolinspektionens första generaldirektör i sju år och när det uppdagades att friskolekoncernen ville välja in henne i styrelsen – möttes det av kritik. 

– En del har beskrivit det som att jag har bytt sida. För mig är inte stat och näringsliv några motpoler i samhället. Trots att jag alltid själv har jobbat i stat och kommun i hela mitt yrkesliv har jag alltid tyckt att det är positivt att enskilda personer rör sig mellan stat och näringsliv, för vi har kunskaper att ge varandra, säger Ann-Marie Begler till tidningen. 

SE MER: 

Ann-Marie Begler avsattes vid ett hemligt kvällsmöte hos socialminister Annika Strandhäll och tvingades hålla tyst om beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.