Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begäran om att återuppta förundersökningen om Estonia

Tre år efter Estonias förlisning 1994 lades förundersökningen om händelsen ner.

Nu har en Åklagarmyndigheten fått in en begäran om att fallet ska återupptas. 

– Man hänvisar till uppgifter i den tv-dokumentär som nyligen visats, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.

Det är efter dokumentären om Estoniakatastrofen och det okända hålet skrovet som åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet nu fått in en begäran om att återuppta utredningen. Förundersökningen lades ner 1997, tre år efter förlisningen.

– Jag har fått ärendet och ska nu sätta mig in i det. I den begäran som kommit in hänvisar man till uppgifter i den tv-dokumentär som nyligen visats. Jag kommer därför att ta del av dokumentären. Vad som i övrigt behöver göras innan jag beslutar om jag ska återuppta förundersökningen eller inte kan jag i dagsläget inte svara på, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.

Filmaren och journalisten Henrik Evertsson tilldelades nyligen stora journalistpriset för sin dokumentärserie ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. Samma dag gick Magasinet Filter till angrepp mot Evertsson. Enligt tidskriften presenterar filmaren ”inte ett enda verifierbart inlägg som vederlägger” Estonia-utredningens slutsatser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.