Befarad brand i svensk gruva

Publicerad

En elcentral 900 meter ner i Kirunagruvan fattade eld och gruvan evakuerades.

Efter ett snabbt släckningsarbete av räddningstjänst och LKAB:s egen räddningsstyrka kunde gruvan återupprättas.

Larmet inkom till räddningstjänsten vid 14.38 på måndagen.

Både Kirunas räddningstjänst och LKAB:s egen räddningsstyrka arbetade snabbt på platsen.

– Det var en elcentral som brann på 907-meters nivå i gruvan. Det var lyckligtvis ingen allvarlig brand. De släckte branden väldigt fort och ingen kom till skada, säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör på LKAB.

"Har en förödande effekt under jord"

En halvtimme senare var branden släckt och röken ventilerades ut. 

– Precis som med alla industrier inträffar bränder under jord. Problemet är att branden fyller utrymmen med rök och förblindar folk, det har en förödande effekt under jord, säger Fredrik Björkenwall.

Ska utreda händelsen

Gruvan är nu återupprättad efter att personal fått evakuerats till säkra områden. 

– Det gick väldigt fort den här gången och den här rökutvecklingen kunde  snabbt ventileras ut. Lyckligtvis var det en odramatisk incident, säger Fredrik Björkenwall.

LKAB kommer att utreda elskåpet för att få klarhet i vad som hänt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag