Befäl hotade stycka värnpliktig

Publicerad
Ett befäl inom Försvarsmakten hotade att stycka den värnpliktige som hade lämnat krutrester i ett handfat.
Han skulle även slå ihjäl den som brände en koppling.
"Jag sitter hellre två år på Kumlaanstalten än att jag låter den jäveln leva", sa mannen enligt en värnpliktig.
Det var under en fordonsutbildning som befälet använde sig av fraser som de värnpliktiga uppfattade som hotfulla och kränkande. Mannen uppfattades som bitter, med ett väldigt ombytligt humör.
När befälet gick igenom ett kopplingssystem hotade han att slå ihjäl den som brände en koppling.
"Han skulle få titta sig över axeln resten av livet. Jag är inte särskilt snabb, men jag är jävligt envis. Jag sitter hellre två år på Kumlaanstalten än att jag låter den jäveln leva", ska mannen ha sagt enligt en värnpliktig.

Nekar

Befälet hotade även stycka den värnpliktige som hade lämnat krutrester i handfatet "i minst tre delar". Hellre satt han tre år på Kumla än lät "den jäveln" leva.
Mannen nekar till att ha haft den här utbildningsjargongen på kursen. Han medger dock att han under stress kan uttrycka sig klumpigt, men inte medvetet i syfte att hota, kränka eller trycka ned värnpliktiga.

Omplaceras

Chefen för regementet har anmält befälet till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd och rekommenderar löneavdrag, eftersom denne anses ha brustit i sitt ledarskap.
Befälet kan nu komma att omplaceras till en annan ort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag