Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedrog män genom att låtsas vara kvinna

Mannen från Borlänge dömdes i Falu tingsrätt för 19 bedrägeribrott, ett fall av utpressning, två försök till utpressning och tre fall av övergrepp i rättssak. "Lisa Felicia" och "Anna Karlsson" var två av de täcknamn som han använde när han skrev till andra män på Facebook.

Han kontaktade andra män på Facebook.

Men han utgav sig för att vara en kvinna i nöd.

På så sätt ska han ha bedragit närmare 20 personer på deras besparingar.

Mannen från Borlänge dömdes i Falu tingsrätt för 19 bedrägeribrott, ett fall av utpressning, två försök till utpressning och tre fall av övergrepp i rättssak.

"Lisa Felicia" och "Anna Karlsson" var två av de täcknamn som han använde när han skrev till andra män på Facebook.

I flera fall ska männen först ha uppmanats att föra över en mindre summa, exempelvis för reskostnader så att "kvinnan" skulle ha råd att komma hem till dem på besök. Därefter har bedragaren fått flera av dem att lämna ut engångskoder som gett honom möjlighet att föra över mer pengar till sitt eget bankkonto.

När männen insett att de blivit lurade ska han i flera fall ha försökt skrämma dem så att de inte skulle våga gå till polisen.

Utpressning

Som "Lisa Felicia" lyckades han lura en av männen på 5 988 kronor. När mannen vägrade att lämna ut ytterligare kontouppgifter skrev bedragaren att en "mc-kille" stod beredd att åka hem till honom. Sedan sa han att det ofrivilliga hembesöket kunde avstyras om han fick en engångskod till mannens bankkonto.

På frågan om vad mc-killen skulle göra när han kom fram ska svaret ha varit: "det vet bara han".

En annan man blev kontaktad av "Anna Karlsson", som behövde 1 700 kronor till reskostnader för att kunna träffa honom. Efter att pengarna kommit in på bedragarens konto kom han också över en engångskod till mannens bankkonto, varpå 45 000 kronor bytte ägare.

Fick fängelse

Totalt ska verksamheten ha inbringat 330 000 kronor. Vinsten delades med en annan man som ska ha tagit ut pengarna regelbundet, samt hjälpt till genom att tillhandahålla dator och mobiltelefon.

De två träffades i en självhjälpsgrupp för spelmissbrukare, och brotten bedöms vara knutna till ett spelberoende. Huvudmannen dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse, och medhjälparen fick ett halvt år.

Medhjälparen överklagade nyligen tingsrättens dom, men den fastslogs då av hovrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.