Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedrägerivåg – man låtsas vara polis

Så skyddar du dig mot nätbedrägerier
11 personer har under torsdagen larmat polisen om bluffsamtal.
Foto: BILDBYRÅN

Flera äldre personer i Västmanland och Uppland har under torsdagen larmat polisen om bedrägeriförsök. 

Enligt polisens hemsida ska det röra sig om en man som utger sig för att vara polis. 

– Just nu pågår ett gigantiskt försök till åldringsbrott, säger jourhavande förundersökningsledare Richard Florén till VLT

Polisen har under torsdagen gått ut med en varning om bedrägeri försök mot äldre. 

Det ska gälla en man som ringer upp personer och utger sig för att vara en polis med namnet Stefan Johansson. Mannen försöker sedan få den uppringde att ge ut sina kontouppgifter eller logga in på sitt bank-ID genom att säga att de är utsatta för ett bedrägeri. 

– Han säger att om polisen ska hjälpa den uppringda personen att stoppa bedrägeriet så måste de skynda sig att låsa upp bank-ID:et. När det sedan öppnar det så dras pengar från det aktuella kontot, Richard Florén till VLT

Enligt tidningen ska mannen under samtalen kunna uppge den uppringdas personnummer och adress vilket ger ett trovärdigt intryck. 

Varnar allmänheten 

Polisen vill nu uppmana allmänheten om att vara uppmärksamma på misstänkta samtal och kontakta polisen om man utsätts för brott. 

– Just nu pågår ett gigantiskt försök till åldringsbrott. Bara under torsdagen har elva personer anmält att de blivit utsatta för bluffen. 

Till VLT säger Richard Florén att de flesta anmälningarna har kommit från personer i västra och sydvästra Västerås. Han understryker även att polisen aldrig ringer upp till privatpersoner på det sättet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.