Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedrägeriutredning mot Erik Bengtzboe läggs ner

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Förundersökningen om misstänkt bedrägeri mot den före detta riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, M, läggs ner.Foto: FREDRIK VENNERLUND

Förundersökningen om misstänkt bedrägeri mot den före detta riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, M, läggs ner.

Det meddelar åklagarmyndigheten.

I maj inledde åklagarmyndigheten en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot politikern Erik Bengtzboe, före detta riksdagsledamot för Moderaterna. Orsaken var att Aftonbladet hade rapporterat om hans boendeupplägg:

Bengtzboe var skriven hos sin mamma i Nyköping – samtidigt som han hade en bostadsrätt i Stockholm där hans familj var skriven. För det kunde han plocka ut 158 000 kronor i ersättningar.

Förundersökning mot Erik Bengtzboe läggs ner

Riksdagsledamoten själv sa att det hela var ett misstag.

– Det blev fel och det vill jag korrigera och det erkänner jag att det var fel, sa han till Aftonbladet i samband med tidningens granskning i april.

Kort därpå lämnade han riksdagen.

Nu lägger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, ner förundersökningen. Enligt honom är de regler som finns för ersättning till riksdagsledamöter bristfälliga.

Åklagarens förklaring: ”Bristfälligt”

I ett pressmeddelande förklarar han beslutet:

– Oavsett riksdagsledamotens insikter och avsikter med sitt handlande brister det emellertid redan i de objektiva förutsättningarna för att kunna påstå att hans förfarande är brottsligt. Ersättningslagens bestämmelser är i det här sammanhanget alltför bristfälligt utformade.

Bengt Åsbäck fortsätter:

– Rekvisiten är oklara och saknar den uttrycksskärpa som är nödvändig för en rättssäker straffrättslig tillämpning. En domstol i första instans ska i brottmål ägna sig åt bevisfrågor och brottsrubriceringar, inte rättsbildning.