Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarnas fula trick – så lurar de äldre

Här är bedragarnas nya fula bankomatknep.

Genom en vänlig klapp på axeln och en gest som visar att du tappat en sedel vid bankomaten kan de blixtsnabbt komma över både ditt kort - och din kod.

Bedragarna siktar in sig på äldre personer - och polisen vill nu sprida en rekonstruktionsfilm för att visa hur de går tillväga.

– Ytterligare ett grepp för de här parasiterna som håller på så här, kommenterar Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Stockholmspolisen.

Personerna på filmen jobbar själva vid polisens enhet mot bedrägeri och demonstrerar här det nya moduset - tillvägagångssättet - som bedragarna använt mot flera personer under sommarmånaderna.

Enligt polisen har ett antal äldre personer under sommarmånaderna anmält att bedragare genom att avleda dem med en påstådd tappad sedel kommit över både kod och kontokort - och därefter gjort stora uttag.

Polisen uppmanar: sprid filmen

Nu uppmanar polisen allmänheten att visa filmen för sina anhöriga, speciellt de äldre.

– Det här är ett nytt sätt att komma åt alla uppgifter plus kortet. De är så sluga de här rackarna, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid polisen.

Han kan inte svara på exakt hur många fall det finns där metoden använts - men säger att polisen helt klart ser en ökning av användandet av sedlar som avledningsmanöver.

– Men det man ska komma ihåg är att de inte kan göra några uttag om de inte kommer åt koden innan, så därför ska man skydda den när man knappar in den, fortsätter han.

"Lätt att stjäla ifrån"

Att de riktar in sig på äldre är ingen slump.

– Man bedömer att: "den här människan är lätt att stjäla från". Än så länge har vi sett att man tänker så, säger Jan Olsson.

Liknande tekniker har setts i storstadsregionerna tidigare - även då med äldre som måltavla.

2013 berättade GT om en 21-årig kvinna som utvecklat en närmast expertliknande färdighet att lura av gamla personer pengar vid bankomater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.