De två 35-åriga männen kapade identiteter på mördare som satt bakom lås och bom. Foto: PolisenDe två 35-åriga männen kapade identiteter på mördare som satt bakom lås och bom. Foto: Polisen

De två 35-åriga männen kapade identiteter på mördare som satt bakom lås och bom.

 Foto: Polisen
Jonas Runnemark är dömd till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter. Foto: FörsvaretJonas Runnemark är dömd till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter. Foto: Försvaret

Jonas Runnemark är dömd till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter.

 Foto: Försvaret
Zoran Radovanovic är dömd till livstids fängelse för fyra mord. Foto: Anna HållamsZoran Radovanovic är dömd till livstids fängelse för fyra mord. Foto: Anna Hållams

Zoran Radovanovic är dömd till livstids fängelse för fyra mord.

 Foto: Anna Hållams

Bedragarna kapade mördarnas identiteter

Publicerad

Bedragarnas affärsidé var att kapa ökända mördares identiteter.

Offren blev dubbelmördaren Zoran Radovanovic, 52, och familjemördaren Jonas Runnemark, 31, – vars namn användes för en "lyxbehandling" hos tandläkaren.

– Jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, säger Runnemark i förhör.

Duon, två 35-åriga män, tyckte att idén var vattentät: de skulle kapa identiteter på mördare som satt bakom lås och bom.

De hoppades att ingen skulle reagera då de ändrade måltavlornas adresser till en av männens lägenheter i Stockholmsförorten Rinkeby.

I höstas gjorde de slag i saken. Valen föll dels på den dubbla dubbelmördaren Zoran Radovanovic, som under tisdagen dömdes till livstids fängelse för fyra mord.

De beställde nya mobiltelefoner och försökte få lån beviljade med den kapade identiteten utan att lyckas.

Vet du vem som kan tänkas ligga bakom de här bedrägeriförsöken? frågar en utredare Zoran Radovanovic under ett förhör på häktet i Jönköping den 2 oktober förra året.

– Nej, men det är ju väl känt att jag sitter häktad, svarar han.

Bedragarna hade bättre lycka med dubbelmördaren Jonas Runnemark, som i september förra året dömdes till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter, en bebis. Detta genom att knuffa ner dem för ett stup och försöka maskera dådet som en olycka.

Ordnade lån i mördarnas namn

Efter att ha ändrat Jonas Runnemark adress tillverkades ett falskt ID-kort med dennes uppgifter och foto på en av 35-åringarna.

– Jag köpte hans id-uppgifter, id-kortet, för 4000 kronor, säger bedragaren i förhör.

Först ordnades ett lån på 78 000 kronor i mördarens namn från ett kreditbolag – sedan var det dags att börja spendera.

– Snubben sa till mig att allt är klart och att jag kunde laga mina tänder, köpa telefoner och göra vad jag vill med det.

Tandoperationen, med tillhörande implantat, blev en dyr historia och beskrivs av kliniken själv som en "lyxbehandling".

Sedan köpte 35-åringen tre Iphones med tillhörande abonnemang i Runnemarks namn och tillsammans med tandläkarnotan hade han nu nyttjat cirka 68 500 kronor av lånet.

Men när brev från kreditbolaget började dimpa ner hos en anhörig till Runnemark reagerade denne och kontaktade polisen.

Dömdes till fängelse

Den 1 oktober förra året förhördes dubbelmördaren på häktet i Huddinge.

Har du någon aning om vem som skulle kunna tänkas ha ansökt om lån i ditt namn eller beställt telefoner? frågar förhörsledaren.

– Nej, men jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, svarar Runnemark.

I slutet av förra året dömdes 35-åringen, vars lägenhet användes till adressändringarna, och som enligt domen har varit hjärnan bakom bedrägeriupplägget till ett års fängelse för grovt bedrägeri, bedrägeri och försök till bedrägeri.

35-åringen som erkänt att han köpte Jonas Runnemarks identitet och använde den för att ta lån till tandoperationen och mobiltelefonköp dömdes till åtta månaders fängelse för samma brottslighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag