Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarna kapade mördarnas identiteter

<p>De två 35-åriga männen kapade identiteter på mördare som satt bakom lås och bom.</p>Foto: Polisen
<p>Jonas Runnemark är dömd till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter.</p>Foto: Försvaret
<p>Zoran Radovanovic är dömd till livstids fängelse för fyra mord.<br></p>Foto: Anna Hållams

Bedragarnas affärsidé var att kapa ökända mördares identiteter.

Offren blev dubbelmördaren Zoran Radovanovic, 52, och familjemördaren Jonas Runnemark, 31, – vars namn användes för en "lyxbehandling" hos tandläkaren.

– Jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, säger Runnemark i förhör.

Duon, två 35-åriga män, tyckte att idén var vattentät: de skulle kapa identiteter på mördare som satt bakom lås och bom.

De hoppades att ingen skulle reagera då de ändrade måltavlornas adresser till en av männens lägenheter i Stockholmsförorten Rinkeby.

I höstas gjorde de slag i saken. Valen föll dels på den dubbla dubbelmördaren Zoran Radovanovic, som under tisdagen dömdes till livstids fängelse för fyra mord.

De beställde nya mobiltelefoner och försökte få lån beviljade med den kapade identiteten utan att lyckas.

Vet du vem som kan tänkas ligga bakom de här bedrägeriförsöken? frågar en utredare Zoran Radovanovic under ett förhör på häktet i Jönköping den 2 oktober förra året.

– Nej, men det är ju väl känt att jag sitter häktad, svarar han.

Bedragarna hade bättre lycka med dubbelmördaren Jonas Runnemark, som i september förra året dömdes till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter, en bebis. Detta genom att knuffa ner dem för ett stup och försöka maskera dådet som en olycka.

Ordnade lån i mördarnas namn

Efter att ha ändrat Jonas Runnemark adress tillverkades ett falskt ID-kort med dennes uppgifter och foto på en av 35-åringarna.

– Jag köpte hans id-uppgifter, id-kortet, för 4000 kronor, säger bedragaren i förhör.

Först ordnades ett lån på 78 000 kronor i mördarens namn från ett kreditbolag – sedan var det dags att börja spendera.

– Snubben sa till mig att allt är klart och att jag kunde laga mina tänder, köpa telefoner och göra vad jag vill med det.

Tandoperationen, med tillhörande implantat, blev en dyr historia och beskrivs av kliniken själv som en "lyxbehandling".

Sedan köpte 35-åringen tre Iphones med tillhörande abonnemang i Runnemarks namn och tillsammans med tandläkarnotan hade han nu nyttjat cirka 68 500 kronor av lånet.

Men när brev från kreditbolaget började dimpa ner hos en anhörig till Runnemark reagerade denne och kontaktade polisen.

Dömdes till fängelse

Den 1 oktober förra året förhördes dubbelmördaren på häktet i Huddinge.

Har du någon aning om vem som skulle kunna tänkas ha ansökt om lån i ditt namn eller beställt telefoner? frågar förhörsledaren.

– Nej, men jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, svarar Runnemark.

I slutet av förra året dömdes 35-åringen, vars lägenhet användes till adressändringarna, och som enligt domen har varit hjärnan bakom bedrägeriupplägget till ett års fängelse för grovt bedrägeri, bedrägeri och försök till bedrägeri.

35-åringen som erkänt att han köpte Jonas Runnemarks identitet och använde den för att ta lån till tandoperationen och mobiltelefonköp dömdes till åtta månaders fängelse för samma brottslighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.